ZAGREB

Božinović: Cilj je pokrenuti turizam bez potcjenjivanja rizika zaraze

Evropska komisija objavila je nekoliko dokumenata vezanih za prelazak unutrašnjih i vanjskih granica Evropske unije

Davor Božinović. Agencije

Avaz.ba

13.5.2020

Cilj nam je pokrenuti turizam bez podcjenjivanja rizika zaraze, u kontaktu smo s evropskim institucijama i susjednim državama iz koje nam dolaze turisti, izjavio je u srijedu ministar unutrašnjih poslova Hrvatske i voditelj Nacionalnog štaba civilne zaštite Davor Božinović.

- Cilj nam je da se pokrene turizam, a da se time ne minimiziraju rizici kad je u pitanju širenje Covida-19. U tom smislu mi smo svi u kontaktu' - rekao je Božinović na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera.

Evropska komisija objavila je nekoliko dokumenata vezanih za prelazak unutrašnjih i vanjskih granica Evropske unije, a s tim u vezi i reaktivaciju turizma kao jedne od najznačajnijih privrednih grana.

Božinović je istaknuo da će granična policija dopustiti ulazak u Hrvatsku, ali pod uvjetima koji su ranije objavljeni.

- Postoji cijeli niz uvjeta pod kojima se može ući u Hrvatsku, a ovaj evropski dokument je osnova kako ove godine pokrenuti taj sektor ekonomije ako nam koronavirus to dopusti, a mislim da smo mi u Hrvatskoj pokazali uspješnost u nošenju s tom bolešću - rekao je.

Davor Božinović. Agencije

Pritom je podsjetio da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izradio epidemiološke preporuke za ugostiteljske objekte, hotele i prijelaz granice.

Božinović kaže da će se izraditi mapa regija u Evropi, koja će se ažurirati na dnevnoj bazi, a za nju će biti nadležan Evropski centar za prevenciju bolesti, koji je glavna evropska institucija kad su u pitanju zarazne bolesti.

Precizirao je da će svi imati mogućnost uvida u tu mapu i potom donositi individualne odluke, pod uvjetom da se zadovoljavaju uvjeti za ulazak u zemlju u koju neko namjerava putovati.

- Intencija dokumenta je da građani budu informirani, da se daju preporuke državama i onima koji se bave turizmom kako bi se pod dva ključna uvjeta, a to je pokretanje turizma i minimiziranje rizika za širenje bolesti, turizam dogodio ove godine - kazao je Božinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.