STATISTIKA

Vučić se pohvalio na Instagramu: Srbija je zabilježila najveći rast BDP-a

Ostvaren najbolja ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2020

Predsjednik srbije se pohvalio na Instagramu. ARHIV

Avaz.ba

18.7.2020

Prema podacima Eurostata Srbija je ostvarila najbolji rezultat u Evropi kada je u pitanju ekonomski rast čime se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i pohvalio na Instagramu.

On je na popularnoj društvenoj mreži za dijeljenje fotografija objavio grafikon Eurostata o tome kako Evropa stoji sa ekonomskim rastom u prvom kvartalu 2020. godine.

Srbija je zabilježila najveći rast BDP-a od pet posto što zapravo predstavlja najveći ekonomski rast u Evropi u prvom kvartalu ove godine, a iza Srbije se nalaze Irska i Turska sa pola procenta manjim rastom.


Aleksandar Vučić je objavio evropsku statistiku prema rastu BDP-a i napisao -Napred Srbijo! Srbija je prema izvoru Eurostata najbolja ekonomskog rasta u prvom kvartalu 2020. godine.

Kada govorimo o regionu Bosna i Hercegovina se nalazi negdje na sredini prema rastu BDP-a koji iznosi dva posto s obzirom na to da je Albanija zabilježila pad od 2,5 posto, Sjeverna Makedonija rast od samo 9,2 posto, dok je Crna Gora zabilježila brži rast od BiH i iznosi 2,7. posto.

Hrvatska se na Eurostatovom grafikonu nalazi na 15. poziciji sa stopom rasta od 0,3 posto, dok je Slovenija na 33 mjestu sa padom BDP-a od 3,4 posto.

U izvještaju Evropske komisije stoji i da ekonomski oporavak BiH može da se očekuje već sljedeće godine te da postoje prognoze da će se ekonomski oporavak smanjiti za pet posto usljed posljedica koje je donio koronavirus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.