UTVRĐENI DETALJI TRASE

Gradnja beogradskog metroa počinje sljedeće godine: Svaka stanica će predstavljati dio grada

održan sastanak tehničke komisije gdje su utvrđeni posljednji detalji oko trase

Održan sastanak na kojem su utvrđeni detalji trase. Ilustracija

Avaz.ba

26.8.2020

Gradnja metroa u Beogradu počinje do kraja naredne godine, najavio je zamjenik gradonačelnika Goran Vesić.

On je naveo da je održan sastanak tehničke komisije gdje su utvrđeni posljednji detalji oko trase.

- Trenutno radimo geologiju. Najkasnije u septembru, oktobru usvojit ćemo plan generalne regulacije šinskih sistema koji podrazumijeva tačne stanice beogradskog metroa - rekao je Vesić za TV Pink.

Naglasio je da će taj plan podrazumijevati širenje tramvajske mreže od Banovog Brda prema Ceraku, Jurija Gagarina prema Zemunu i Bežaniji, od Bogoslovije prema Adi Huji, a da će u budućnosti tramvaj ići i lijevom obalom Dunava.

Razvojem metroa vi planirate razvoj grada. Mirijevo će se potpuno promijeniti sa metro stanicom, Karaburma, Železnik - naglasio je Vesić.

Prve dvije linije metroa, kako je rekao, imat će 43 stanice, a bit će raspisan i međunarodni konkurs za uređenje svake stanice.

Svaka stanica bit će umjetničko djelo za sebe i predstavljat će ili taj dio grada ili dio iz historije Srbije - naveo je on. 

Kako je ranije najavljeno prva linija metroa bi vodila od Makiškog polja (kod Železnika) do Mirijeva duga 21,3 kilometara sa 23 stanice i drugu od Mirijeva do Zemuna, dugu 19,2 kilometara uz 20 stanica. Za početak bi se gradila prva faza prve linije, od Makiškog polja do Karaburme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.