FRANCUSKA

Visoki francuski oficir u NATO-u pod istragom zbog špijunaže za Ruse

Kako je saopštila francuska ministrica odbrane Florens Perl ( Florence Parly) visoki vojni zvaničnik je pod istragom zbog „kršenja sigurnosti

NATO savez. Ilustracija

Avaz.ba

30.8.2020

Francuska vlada vodi istragu protiv visokog vojnog zvaničnika te zemlje, koji je i oficir NATO-a, zbog sumnje da je ruski špijun i da im je dostavljao povjerljive informacije. Uhapsila ga je francuska obavještajna služba -DGSI.

Kako je saopštila francuska ministrica odbrane Florens Perl ( Florence Parly) visoki vojni zvaničnik je pod istragom zbog „kršenja sigurnosti“, nakon izvještaja da se sumnja da ta osoba špijunira za Ruse.

- Ono što mogu da potvrdim je da visoki oficir suočen sa pravnom postupkom zbog kršenja sigurnosti“, rekla je ona, ne dajući više pojedinosti, a prenosi The Guardian, pisanje Agencije France Press (AFP).

Prema izvještajima, riječ je o potpukovniku stacioniranom u NATO bazi u Italiji i on je stavljen pod istragu zbog sumnje da špijunirao za Rusiju. Osumnjičen je da je rusku obavještajnu službu snadbijevao osjetljivim izvještajima.

Francuskog oficira NATO-a, uhapsila je njihova obavještajna agencija DGSI, dok se pripremao da napusti Francusku na kraju odmora i krene ponovo za Italiju. Oficir osumnjičen za špijunažu sada je zatvoru u Parizu, javila je radio stanica Europe 1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.