IDUĆE SEDMICE

Pompeo dolazi u Hrvatsku, jedna od tema je i zapadni Balkan s naglaskom na BiH

Među temama bit će ukidanje viza, zapadni Balkan s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće

Američki državni sekretar Majk Pompeo dolazi u Hrvatsku. Agencije

A. Č. / Avaz.ba

24.9.2020

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman potvrdio je danas prije sjednice Vlade da iduće sedmice u Hrvatsku stiže američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) te da će među temama razgovora biti ukidanje viza, zapadni Balkan s naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i vizno izuzeće.

Među članicama Europske unije jedino državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunjske i Kipra ne mogu ući u SAD bez vize. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u junu da je Hrvatska u završnoj fazi izuzeća od viza za SAD. 

- U svakom slučaju to je jedan dobar susret. Jačamo transatlantske veze i suradnju - rekao je Grlić Radman.

Očekuje se da će se Pompeo tokom posjeta Hrvatskoj sastati s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom vanjskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom.

Pompeo je nedavno posjetio Poljsku, Češku, Austriju i Sloveniju. Upozorio ih je na "opasnost od rastućeg utjecaja Kine i Rusije", a očekuje se da će to učiniti i u Hrvatskoj, piše Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.