SABOR SPC

Ko će biti nasljednik mitropolita Amfilohija

Trenutno su u opticaju trojica kandidata, a to su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Kirilo Bojović te episkop dioklijski Metodije

Glasanje je tajno. Agencije

A. Ka. / Agencije

2.11.2020

Prema Ustavu Srpske pravoslavne crkve, nasljednika preminulog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija bira Sabor SPC. Ako dvojica kandidata dobiju isti broj glasova o nasljedniku na tronu Svetog Petra Cetinjskog odlučit će patrijarh Irinej. 

Pošto je održavanje Sabora SPC neizvjesno zbog epidemije koronavirusa, za administratora Mitropolije crnogorsko-primorske postavljen je vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.

Sabor SPC se, inače, održava jednom godišnje, u maju. Za nasljednika na tronu Svetog Petra Cetinjskog potrebna je dvotrećinska većina, a glasanje je tajno.

Ako dvojica kandidata dobiju isti broj glasova, o novom mitropolitu će odlučiti patrijarh Irinej, koji je prvi među jednakima u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Trenutno su u opticaju trojica kandidata, a to su episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, Kirilo Bojović te episkop dioklijski Metodije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.