STRAVA U HRVATSKOJ

Ljekari se bore za život curici kojoj je smrskana glava, sumnja se da je premlaćena

Dijete je osim teških povreda glave, prema nezvaničnim informacijama, imalo i modrice različite starosti te svrab

Djevojčica prebačena u Kliniku za dječije bolesti Zagreb. Željko Lukunić/PIXSELL

A. J. / Index.hr

2.4.2021

Hrvatskom je odjeknuo nezapamćeni slučaj brutalno povrijeđene dvoipogodišnje djevojčice. Ona je s teškim nagnječenjem mozga, ali i teškim povredama cijele glave, u srijedu iz bolnice u Novoj Gradiški prebačena u zagrebačku Klaićevu bolnicu, piše Index.


Curica je operirana i sada je na intenzivnoj, priključena je na respirator i vitalno ugrožena. Kako je Index nezvanično saznao iz te bolnice, šanse za preživljavanje curice su, nažalost, male.

Zbog ekstremnih povreda, za koje je gotovo nemoguće da su nastale padom, ljekari su posumnjali da je djevojčica premlaćena. Dijete je osim teških povreda glave, prema nezvaničnim informacijama, imalo i modrice različite starosti te svrab.

Nakon rođenja oduzeta porodici

Dvoipogodišnja curica je, kako je saznao Index, vrlo brzo nakon rođenja oduzeta porodici  i premještena u udomiteljsku porodicu, no u novembru prošle godine je vraćena u biološku porodicu koja živi u okolici Nove Gradiške.


Zbog svega je policija pokrenula kriminalističko istraživanje koje bi trebalo utvrditi kako je tačno došlo do ozljeda i je li neko curicu povrijedio.

Dijete je u bolnicu u Novoj Gradiški donijela majka koja je ljekarima rekla da je palo i povrijedilo se.

Porodica ima još troje djece. Ona su, nakon što je 2.5-godišnja curica završila u bolnici pod nejasnim okolnostima povređivanja, izdvojena iz porodice.

- Dijete je bilo smješteno u udomiteljsku obitelj. U vrijeme izdvajanja roditelji nisu bili u braku. Vjenčali su se i sredili stambene prilike, došlo je do poboljšanja uvjeta. U 11. mjesecu smo se odlučili vratiti dijete u biološku obitelj. Određen je nadzor nad roditeljima - rekao je Branko Medunić, direktor Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška.

Kazao je da se nadzor radio najmanje jednom, dvaput sedmično.


Kod druge djece nije bilo povreda

- Majka je kod nas bila prije nekoliko dana s djetetom, nismo uočili nikakve ozljede. Nemoguće je predvidjeti takve stvari. Dijete je bilo sklono autoagresiji, je li si to sama uradila, to će utvrditi liječnici i policija. Nije se moglo utvrditi ni slutiti da bi dijete bilo zanemarivano, a kamoli zlostavljano. Obiteljski su odnosi bili na neki način sređeni, kao i stambeni uvjeti. Ništa nije ukazivalo na ovo. U istom domaćinstvu na katu je i baka, maltene s njima. Ni susjedi nisu imali primjedbi - govori Medunić.


Naveo je da se kod ostalo troje djece nisu vidjele povrede kada su ih izdvajali, ali da će se danas obaviti pregled u bolnici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.