PODACI VLADE

Službene brojke o vakcinisanju u Hrvatskoj: Jedna teška nuspojava na 80.000 doza

Zato vakcina ostaje najbrži i najsigurniji način da se vratimo starom načinu života, navodi se u saopćenju

U Hrvatskoj je do sada vakcinisano 707.057 osoba s jednom ili dvije doze vakcina. Agencije

A. Ka. / Index.hr

2.5.2021

Službena stranica vlade za informacije o epidemiji koronavirusa u Hrvatskoj objavila je podatke o nuspojavama na vakcinu i riziku koji vakcinisanje nosi.

- Nuspojave su nešto što možemo iskusiti koristeći bilo koji lijek koji inače koristimo bez razmišljanja svaki dan, a najčešće se radi o povišenoj temperaturi ili nekoj vrsti malaksalosti. Vakcine protiv COVID 19 nisu iznimke. Štoviše, iako u najčešćim slučajevima većina vakcinisanih osoba nema nikakvih nuspojava, za neke osobe nije neobično da dožive blaže nuspojave poput blaže boli na mjestu injekcije, povišene tjelesne temperature ili groznice. To je samo znak da njihov imunosni sustav reagira na vakcinu i stvara antitijela koja će ih štititi od virusa - napominju.

U saopćenju se navodi da rizik od smrtnog ishoda nakon obolijevanja od COVID-19 neusporedivo je veći od rijetkih oblika teških nuspojava nakon vakcinisanja.


- Zato vakcina ostaje najbrži i najsigurniji način da se vratimo starom načinu života. Općenito, u Hrvatskoj je do sada vakcinisano 707.057 osoba s jednom ili dvije doze vakcina i ukupno je utrošeno 907.575 doza svih odobrenih vakcina. Zaprimljeno je ukupno 17 prijava za sumnju na najteže nuspojave koje su vremenski povezane s razdobljem vakcinisanja, od kojih je do sada za šest slučajeva zaključeno da ne postoji uzročno-posljedična veza, dok se 11 slučajeva još istražuje (više o tome na stranicama HALMED-a). Čak i kada bi se potvrdila povezanost teških nuspojava s vaksinisanjem za svih 11 slučajeva koji se još istražuju, što tek treba utvrditi, to bi u najgorem slučaju dalo omjer od jedne teške nuspojave na 80.000 utrošenih doza - stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.