BALKANSKA POSLA

Tesla posvađao Srbe i Hrvate: Čiji je slavni naučnik?

Milanović poručio je da je Srbija mogla nazvati aerodrom i po Brus Liju jer ima jednako veze sa Srbijom kao Tesla

Nikola Tesla. Arhiv

A. S.

23.7.2021

Nakon što je Narodna banka Srbije (NBS) saopćila jučer da bi stavljanje lika Nikole Tesle na nacionalnu stranu kovanice eura, ako Hrvatska postane članica eurozone, "predstavljalo prisvajanje kulturnog i naučnog naslijeđa srpskog naroda", oglasili su se i hrvatski zvaničnici.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović poručio je da je Srbija mogla nazvati aerodrom i po Brus Liju (Bruce Lee) jer ima jednako veze sa Srbijom kao Tesla.

- Tesla je proveo manje vremena u Srbiji nego ja u Oklaju danas. Tesla je Amerikanac, toliko su ga ozbiljno shvaćali u Hrvatskoj i Beču da je pobjegao u Ameriku. Hrvatska je s Teslom imala krizu identiteta i to je bila nejasna ljubav. Svojatati Teslu možda nije u redu od Hrvatske, a od Srbije još manje - poručio Milanović.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković, također se osvrnuo na reakciju Srbijanske narodne banke. Istaknuo je da je to što je Tesla po nacionalnosti bio Srbin za njega plus. Dodao je i da bi on rekao Hrvatskoj bravo da je on na čelu Narodne banke Srbije.

- Mogu imati rezerve i svoj stav, ali nemaju nikakav utjecaj. Nikola Tesla se rodio u Smiljanu, rodio se na području Republike Hrvatske, išao u gimnaziju u Karlovcu. Živio je uglavnom u SAD. Građani su ti koji su sugerirali da na jednoj od kovanica, u ovom slučaju govorimo o kovanicama, bude i Nikola Tesla. Nikoga nikome ne uzimamo - rekao je Plenković.

Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić-Radman ne vidi sporan razlog za tužbu.

- Nikola Tesla, hrvatski i američki znanstvenik, rođen u Smiljanu, školovao se u Hrvatskoj... Ne znam koji je razlog Srbije, ona tu nema utjecaja i mogla bi biti ponosna na to - kazao je Grlić- Radman.

Nacionalna banka Srbije svoj stav temelji na ocjeni da se "slavni naučnik izjašnjavao kao Srbin po porijeklu i rodu", a ako bi se njegov lik našao na hrvatskim kovanicama eura, "sasvim sigurno" bi bile "poduzete odgovarajuće aktivnosti prema nadležnim institucijama Evropske unije".

"Nikola Tesla bio je srpski i američki pronalazač", "Nikola Tesla bio je hrvatski i američki elektroinženjer i izumitelj srpskoga podrijetla", prve su rečenice o slavnom naučniku na srpskoj odnosno hrvatskoj Wikipediji.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.