REGION

Odlučeno: Nikola Tesla na kovanicama Eura u Hrvatskoj

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da se radi na ispunjavanju kriterija konvergencije, odnosno zdravom i održivom rastu te eliminiranju raznih vrsta neravnoteža

Guverner HNB-a Boris Vujčić. Davorin Višnjić/Pixsell

Index.hr

28.7.2021

Nacionalno vijeće za uvođenje eura u Hrvatskoj potvrdilo je nakon sastanaka motive koji će se nalaziti na hrvatskim kovanicama eura, javlja Index.hr.

Šahovnica će biti podloga na svim kovanicama, karta Hrvatske na 2 eura, kuna na kovanici 1 eura, Nikola Tesla na 50, 20 i 10 centi, a motiv glagoljice će biti na kovanicama od 5, 2 i 1 cent.

Ministar financija Zdravko Marić potvrdio je da se radi na ispunjavanju kriterija konvergencije, odnosno zdravom i održivom rastu te eliminiranju raznih vrsta neravnoteža.

Guverner HNB-a Boris Vujčić rekao je što će se dogoditi s cijenama i plaćama jednom kada euro bude uveden: - Pa ono što se pokazuje do sada u svim zemljama koje su uvele euro je da je nakon uvođenja eura standard porastao, odnosno da su plaće rasle brže nego cijene. Nema nikakvog razloga ne očekivati, ako je u svim članicama bilo tako, da tako ne bude i u Hrvatskoj.

Prosječna plaća će rasti ovisno o produktivnosti i uspjehu gospodarstva, a za ocjenjivanje će biti relevantno da pet godina od uvođenja eura pogledamo što se dogodilo s rastom plaća, zaključuje Vujčić i dodaje da plaće neće porasti 1.1. Očekuje se da će uvođenjem eura doći i do porasta cijena, a kako bi se to kontroliralo, uspostavit će se određeni mehanizmi:

- Prvenstveno transparentnost. Ono što će se zahtijevati je da svi objavljuju cijene i u kunama i u eurima prije uvođenja i nakon uvođenja eura. Prije uvođenja eura nekih šest mjeseci, ali to možemo napraviti tek kad se donese službena odluka o datumu uvođenja eura u Hrvatsku, što će pomoći ljudima da vide transparentno cijene i da u trenutku same konverzije koja će biti 1.1. netko ne iskoristi taj trenutak da promijeni cijene.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.