CRNA GORA

Uživo / Sve više građana na punktovima na putu prema Cetinju

Na putnom pravcu Podgorica – Cetinje, u mjestu Belveder i dalje je blokiran saobraćaj

Cetinjani cijele noći na barikadama: Belveder neće pasti. RSE

E. T. - A. Č.

4.9.2021

Rastu tenzije uoči najavljenog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju. Atmosfera je dovedena do usijanja. Sigurnosna situacija je zabrinjavajuća. Grupa građana je blokirala magistralni put Podgorica – Cetinje.

Oni su probili blokadu koju je policija postavila na kružnom toku na ulazu u Cetinje, a onda po putu posuli kamenje, postavili gume i kontejnere kako bi spriječili prolaz ka Cetinju srpskom patrijarhu Porfiriju i mitropolitu crnogorsko-primorskom Joanikiju. Policija se nakon toga povukla.

01:10 Stotine građana okupljeno oko vatri, čekat će jutro i dolazak sveštenstva SPC-a. Neće im dopustiti prelazak. Situacija bi mogla eskalirati.

01:00 Patrijarh Srpske pravoslavne crvke Porfirije, objavio je na isntagramu da ga je mnogo začudilo što su mediji večeras objavili informaciju da je odustao od ustoličenja mitropolita Joanikija u cetinsjkom manastiru. 

00:45 Sve je više građana na punktovima na putu prema Cetinju, javljaju novinari s lica mjesta.

00:20 Episkop Boris Crnogorske pravoslavne crkve večeras je obišao žene na barikadi na Belvederu koje su tu nalaze od danas popodne i pitao da li im je nešto potrebno, piše AntenaM. U pratnji su mu bili Rade Bojović, Purko Ivančević, Miodrag Živković, Žarko Radulović, Izudin Gušmirović...


23:57 Patrijarh Porfirije je za Tanjug odbacio te navode, te rekao da ujutro idu na Cetinje kako bi ustoličili mitropolita Joanikija.

23:30 Mediji su objavili da će ustoličenje biti otkazano.

22:34 U podgoričkom naselju Donja Gorica na putu prema Cetinju došlo je do incidenta, kada je mladić sa trobojkom na majici pokušao da se prođe policijsku blokadu, što je među građanima sa crnogorskim obilježjima izazvalo negodovanje, jer su to doživjeli kao provokaciju.

22:19 Posljednji snimci s barikada na putu prema Cetinju pokazuju da građani uz pjesmu, baklje i vatru dežuraju i drže put u blokadi.

Blokiran put prema Cetinju - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1


22:10 Šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Kristina Oana Popa kazala je da svi oni koji dobro misle Crne Gore trebaju prestati da podstiču etničke i vjerske podjele i netrpeljivost

21: 42 Član Evropskog parlamenta Tonino Picula kazao je da sa posebnim zanimanjem prati razvoj krize uoči ustoličenja novog mitropolita Joanikija.

Zabrinjava, kaže, rast tenzija zbog odabira mjesta na kojem se ceremonija treba dogoditi.

21:37 Policija i Komunalna policija Prijestonice Cetinje preporučili su, iz sigurnosnih razloga, zatvaranje ugostiteljskih objekata na području Cetinja.

21:30 Patrijarh SPC Porfirije napustio je hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a ispraćen je desetominutnim vatrometom. Vatromet je organizovala Mitropolija crnogorsko-primorska.



Cetinjani cijele noći na barikadama. Twitter

21:00 Okupljeni na barikadama na Belvederu poručuju da je plan da se policiji, koja će vjerovatno doći tokom noći, pruži nenasilni otpor.

"Belveder neće pasti noćas", rekao je jedan od učesnika protesta obraćajući se okupljenima na barikadama.

20:15 Na Cetinje je stigao Damir Šehović iz Socijaldemokrata. Njega su okupljeni na Belvederu pozdravili aplauzom.

20:00 Bez obzira na bilo kakve razlike, u crkvi smo jedno, rekao je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, gdje je organizovan svečani doček za njega, uoči ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija sjutra u Cetinjskom manastiru

19:05 Na Cetinje je stigao predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

18.45 Na putnom pravcu Podgorica – Cetinje, u mjestu Belveder i dalje je blokiran saobraćaj.

18:10 Partijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije i mitropolit crnogorsko primorski Joanikije stigli su ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici a dočekao ih je veliki broj građana. Oni su dočekani uz aplauz i skandiranje “Ne damo svetinje”. Okupljeni ne poštuju epidemiološke mjere, ne drže distancu i ne nose zaštitne maske.

17:52 Na putu Podgorica – Cetinje u mjestu Kamenica nekoliko automobila probilo je policijsku blokadu i uputilo se ka Cetinju, nakon čega su prošla sva vozila koja su bila u koloni.


Hiljade građana se okupilo na dočeku. AntenaM

17:45 Nešto prije 18 sati ispred Hrama je stigao i premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić, kao i veliki broj ministara u Vladi Crne Gore.

Među zvanicama su i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, i poslanici Demokrata: Zdenka Popović, Danilo Šaranović, Momo Koprivica... 

Stigao i Krivokapić. Pobjeda

17:20 Cetinjani su policajcima, koji su danas na Dvorskom trgu, dijelili vodu. Na Cetinje je danas stigao veliki broj građana iz svih crnogorskih gradova. Međutim, mnogi su onemogućeni da stignu jer je policija blokirala puteve.

16:50 Pozivam sve građane Crne Gore, svih vjera i nacija i političkih opcija, kao što sam to uvijek činio, da zajedno doprinesemo očuvanju mira, stabilnost i multietničkog sklada, da odgovorno zaštitimo život i zdravlje svakog građanina, kao i pravo na različitost, kao naše najveće bogatstvo, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

- Pozivam i premijera Zdravka Krivokapića da ne insinuira, da održi obećanje koje je dao juče da Vlada garantuje sigurnost svima, preuzimajući odgovornost na sebe za sva dešavanja, pošto Vijeće za nacionalnu bezbjednost kojim je predsjedavao nije zabranilo javna okupljanja.

16.48 Policija je blokirala izlaz iz Podgorice u Donjoj Gorici, kilometarske su kolone vozila.

16:39 Uoči današnjih protesta, par policajaca su skinuli uniformu, te prešli kod građana koji su blokirali prilaze Cetinju, iz pravca Podgorice i Budve, kako bi onemogućili dolazak patrijarha Porfirija i sveštenstva SPC, na ustoličenje mitropolita Joanikija u Cetinjskom manastiru.


16:17 Potpredsjednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić pozvao je mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija da odustane od čina ustoličenja u Cetinjskom manastiru.

- Gospodine Mićoviću, uvaženi mitropolite crnogorsko-primorski, molim Vas da još jednom mudro razmislite i uzmete u obzir sve potencijalne posljedice i nenadoknadivu štetu koju bi Vi i crkva koju predstavljate, ali i svi mi koje nazvaste ,,braćom”, iako možda ne dijelimo u potpunosti isti vrijednosti sistem, mogli pretrpjeti ukoliko do kraja budete istrajavali u prvobitnom naumu i dodatno usijali već alarmantnu situaciju na Cetinju - naveo je Adžić na Facebooku.

16:10 Policija nije dozvolila prolaz na putu Kotor - Njeguši - Cetinje. Dozvoljen je prolaz samo Cetinjanima.

15:47 Mitropolija crnogorsko-primorska ne razmišlja o izmještanju čina ustoličenja mitropolita Joanikija, kazao je protojerej Nikola Pejović.

15:30 U toku je puštanje na slobodu zadržanih građana na Cetinju, bez njihovog procesuiranja, kazao je koordinator i član savjeta Građanske inicijative 21.maj, Aleksandar Saša Zeković, piše portal "Pobjeda".

O zadržavanju je, kako je rekao, obaviještena građanska kontrola rada policije.

- Tražimo da Uprava policije saopšti zakonski osnov za zadržavanje i njihov identitet. Tražimo da se svu zadržani puste na slobodu - poručio je Zeković.

14.56 Građani su napravili blokadu na Belvederu. Put je blokiran kamenjem, gumama, metalom, javlja AntenaM.

14.47 Policajci su skinuli šljemove, a okupljeni su uzvikivali: "Nije ovo Srbija".

Kako javlja reporter srbijanskog portala Nova.rs, došlo je do još jednog sukoba demonstranata i policije na putu od Cetinja ka Podgorici, a policija je odgovorila na to upotrebom suzavca.

Na snimku ovog portala se vidi kako ljudi bježe noseći zastave i druge transparente, a vidi se i kordon policije u punoj opremi.

Podsjećamo, od ranog jutra ka Cetinju su se uputili demonstranti. Došlo je do rušenje ograde postavljene na Dvorskom trgu, ispred Cetinjskog manastira. Tada je došlo do prvog koškanja policije i građana.


14:45 Također, prema najnovijim informacijama došlo je do blokade Cetinja. Kako pišu korisnici društvenih mreža, niko ne može da uđe u grad, a ni da izađe iz njega. Grupa građana blokirala je kružni tok na ulazu u Cetinje.

Kako javlja reporterka „Vijesti“ građani su na kružni tok prosuli šut i kamenje.

14.32 Grupa građana na Cetinju probila je još jednu blokadu postavljenu na izlasku iz grada ka kružnom toku.

Nakon što su okupljeni građani probili dvije blokade, na trećoj je policija spustila štitove i propustila ih ka kružnom toku, prenosi CDM.

13.37 Na Cetinje su stigli Kotorani i Nikšićani.

12.53 Saopćenjem se oglasio i gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan, navodeći da mir i ljudski životi nemaju cijenu.

11.08 Društvenim mrežama širi se snimak na kojem se vide oklopna vozila policije na putu ka Prijestonici.

8.00 Uprkos protivljenju građana, uzavrelih strasti i bezbjednosnih opasnosti koju nosi trenutna situacija izazvana najavljenim ustoličenjem, SPC i vlast nisu uvažili javnosti, istaknutih pojedinaca iz javnog i političkog života da se ustoličenje organizuje u Podgorici ili negdje drugo samo da to ne bude u Cetinjskom manastiru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.