ODBILA PUSTITI HIMNU

Nakon saslušanja učiteljice iz Novog Pazara u policiji: Da li će je tužilac osumnjičiti za raspirivanje vjerske mržnje

Učiteljica bi, iako zvanično nije saopšteno za koje se krivično djelo tereti potencijalno mogla da odgovora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti za koje je zaprijećena i zatvorska kazna

Učiteljica snimljena jučer nakon saslušanja. Novosti

Ad. A. / Kurir

6.9.2021

Adela Melajac Karahmetović, učiteljica OŠ "Rifat Burdžović Tršo" u Novom Pazaru, koja je 1. septembra umjesto himne "Bože pravde" u školi pustila bošnjačku himnu „Ja sin sam tvoj“, saslušana je jučer u Policijskoj upravi Novi Pazar, piše Kurir.

Ona je nakon davanja izjave otišla kući, a zapisnik će biti dostavljen nadležnom tužilaštvu.

Učiteljica bi, iako zvanično nije saopšteno za koje se krivično djelo tereti potencijalno mogla da odgovora za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti za koje je zaprijećena i zatvorska kazna.

- Zapisnik sa informativnog razgovora bit će proslijeđen nadležnom tužiocu koji će dalje odlučiti da li će protiv nje biti podnijeta krivična prijava. Zbog velike uznemirenosti javnosti, ona bi mogla da se tereti za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti za koje prijeti i zatvorska kazna - priča za Kurir izvor iz Novog Pazara koji je upućen u slučaj.

Inače, prema članu 317 Krivičnog zakonika Srbije, onaj "ko izaziva ili raspiruje nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, ili netrpeljivost među narodima ili etničkim zajednicama koje žive u Srbiji, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.