SUTRA PRED SUDIJOM

Kopitz osumnjičen za tri ubistva na podmukao način

Uz rješenje o provođenju istrage tužiteljstvo je za Kopitza zatražilo istražni zatvor

Harald Kopitz. Agencije

Fena

28.9.2021

Protiv Haralda Kopitza (56), osumnjičenog za ubistvo svoje troje djece, državno odvjetništvo Hrvatske pokrenulo je istragu zbog tri krivična djela teškog ubistva na podmukao način, a u srijedu će biti izveden pred suca istrage koji će odlučiti o istražnom zatvoru.

Potvrdila je to nakon Kopitzovog ispitivanja u tužiteljstvu zamjenica zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Albina Tisenić, ne navodeći ime osumnjičenoga.

Kazala je i da je na prvom ispitivanju u tužiteljstvu Kopitz koristio pravo neiznošenja odbrane, odnosno da se branio šutnjom.

Uz rješenje o provođenju istrage tužiteljstvo je za Kopitza zatražilo istražni zatvor o čemu će sutra prijepodne odlučiti istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda.

Istražni zatvor

Istražni zatvor bi mu, osim zbog opasnosti od bijega kao austrijskom državljaninu, mogao biti određen i zbog posebno teških okolnosti zločina koji mu se stavlja na teret.

Kopitzov odvjetnik po službenoj dužnosti Marko Ivica kazao je nakon ispitivanja u policiji, koja je protiv Kopitza tužiteljstvu podnijela kaznenu prijavu, da je njegov branjenik relativno stabilnog psihičkog stanja.

- Moj branjenik, kojeg branim po službenoj dužnosti, kratko je iznio svoju odbranu, odnosno branio se šutnjom. Pročitana mu je poruka o pravima, a on je relativno stabilnog psihičkog stanja' - kazao je ranije odvjetnik.

Službeno uhapšen sinoć

Ivica je dodao da se očekuje medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi Kopitzovo psihofizičko stanje u trenutku počinjenja krivičnog djela.

Ubica je i službeno uhapšen sinoć oko 19,45 sati nakon što je otpušten iz psihijatrijske bolnice Vrapče.

Tamo je doveden ranije tokom dana nakon izlaska iz bolnice Sestara milosrdnica u kojoj je hospitaliziran jer je u noći brutalnog zločina pokušao samoubistvo uzevši veću količinu psihofarmaka, ali nedovoljnu da bude smrtonosna.

U vrijeme zločina majka ubijene djece nije bila u Zagrebu, a djeca su vikend provodila s ocem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.