CRNA GORA

SDP poziva na protest zbog poskupljenja goriva, traže smanjenje akciza

Od početka godine, cijene goriva u Crnoj Gori poskupjele su čak 13 puta uzastopno

Mirko Stanić. Anadolija

Anadolija

11.10.2021

Socijaldemokratska partija Crne Gore (SDP) zatražila je hitnu sjednicu Skupštine, na kojoj bi jedina tačka dnevnog reda bio prijedlog zakona o smanjenju akciza na gorivo. To je saopšteno iz SDP-a, nakon najave da će gorivo u Crnoj Gori poskupiti od tri do šest eurocenti po litru, javlja Anadolija.

Od početka godine, cijene goriva u Crnoj Gori poskupjele su čak 13 puta uzastopno. Na najavu da će se rast cijena goriva nastaviti, danas je reagovao SDP. Pozvali su na protest, a Skupštini uputili prijedlog zakona o smanjenju akciza na gorivo.

Oporezivanje građana

Član Predsjedništva SDP-a Mirko Stanić, kazao je na konferenciji za novinare da će novo poskupljenje goriva za posljedicu imati i rast cijena ostalih proizvoda i usluga.

- To će proizvesti galopirajuću inflaciju koja će udariti na standard svih građana. Nažalost, Vlada i aktuelna vlast ne pokazuju nimalo želje da stanje isprave - rekao je Stanić.

Podsjetio je da je SDP još prije sedam mjeseci obnovio inicijativu za smanjenje akciza na gorivo.

- Stanje je alarmantno i moramo poslati jasnu poruku da ovakav način oporezivanja građana i rasta svakodnevnih troškova nije prihvatljiv i da dovodi do smanjenja standarda svih građana - poručio je Stanić.

Smanjenje akciza

Kazao je da će SDP tražiti hitnu sjednicu Skupštine na kojoj bi jedina dnevna tačka dnevnog reda bio prijedlog zakona o smanjenju akciza na gorivo.

Stanić je pozvao građane na protest ispred Ministarstva finansija i socijalnog staranja u četvrtak od 13 sati.

- Tražimo da se akcize smanje za 15 posto. Samim tim bi osnovica za PDV bila značajno niža, a gorivo jeftinije za nekih 15, 20 do 25 centi, zavisno od vrijednosti na berzi. Ako hitno ne dođe do smanjenja akciza, desiće nam se galopirajući stampedo sa cijenama prehrambenih proizvoda, svih usluga, koji će dovesti do toga da vrijednost prosječne plate do kraja godine padne za 10 procenata. Kako se to ne bi desilo, potrebno je što hitnije zakazati sjednicu Skupštine i donijeti zakon kojim bi se akcize smanjile na nivo na kojem su u susjednim državama - zaključio je Stanić.

U ovom trenutku, cijena eurodizela u Crnoj Gori je 1,24 eura po litru, dok je cijena benzina 1,43 eura.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.