NEMA NOVIH INFORMACIJA

Božinović o nasilju nad migrantima: Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom

Na onome što je u petak saopćio ravnatelj policije bazirat će se sve ono što će se kasnije u za to predviđenim postupcima rješavati, istakao je

Davor Božinović. Arhiva

H. J. I.

11.10.2021

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, komentirajući snimku nasilja nad migrantima, kako nema novih informacija o tom slučaju te da je nužno pričekati rezultate uviđaja, prenose hrvatski mediji. 

- Pričekat ćemo što će pokazati rezultati uviđaja i istrage.  Na onome što je u petak saopćio ravnatelj policije bazirat će se sve ono što će se kasnije u za to predviđenim postupcima rješavati - kazao je Božinović novinarima u Državnoj vatrogasnoj školi.

Zaštita državne granice u skladu sa zakonom

Upitan o odgovornosti zapovjednog sistema, Božinović je naglasio kako je zapovijed da se štiti državna granica u skladu sa zakonom.

- Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvještaj od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru, iako smo mi već o svemu razgovarali - rekao je.

Božinović je potvrdio da policijski službenici, pogotovo oni angažirani na granici, obavljaju jedan od najtežih poslova.

- I na današnji dan, kada pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske na područje Hrvatske i EU-a u skladu sa zakonom - rekao je dodajući kako je bilo slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti ili protupropisno ponašanje policijskih službenika.

Ministar je precizirao da se protiv osam policijskih službenika od ranije vode disciplinski postupci, a 22 slučaja su dokumentirana i predana Državnom odvjetništvu (DORH).

- Kad netko pojedinačno napravi propust ili prekoračenje ovlasti bilo gdje, postoje službe unutar Ravnateljstva policije i unutarašnja kontrola koja provodi istrage i donosi rješenja o sankcijama - rekao je. 


13 slučaja odbačeno zbog nedostatka dokaza

Komentirajući anonimno pismo policajca, koji je prije dvije godine potvrdio da postoji zapovijed o nasilnom odvraćanju, Božinović je ponovio da se uvijek istraži sve što se prijavi. DORH je u spomenuta 22 slučaja odbacio njih 13 zbog nedostatka dokaza.

U slučaju anonimnog pisma policajca, riječ je o konkretnom slučaju s konkretnim mjestom i datumom, što je ranije nedostajalo. Potvrdio je kako je reakcija na anonimno pismo bila promptna te da istraga još traje. 


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.