PODRŠKA

Peticiju bivšeg tužioca Srbije za ratne zločine "Zločin je zločin!" do danas potpisalo 805 osoba

Izjave najviših državnih zvaničnika predstavlja najgrublji šamar vladavini prava i žrtvama ratnih zločina, navodi se u apelu

Vladimir Vukčević. Avaz

Piše: A. S.

14.11.2021

Vladimir Vukčević, bivši tužilac za ratne zločine u Srbiji, pozvao je prije nekoliko dana na potpisivanje peticije "Zločin je zločin!" protiv veličanja ratnih zločinaca, koju je do danas potpisalo 805 osoba.

Upozoreno je da srbijanska politika gura Srbiju u nove sukobe, ali i da društvo u Srbiji vodi u sve oštrije i  nepomirljivije podjele i konflikte. Apel je potpisalo i više od 30 javnih ličnosti.

Srbija izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete godine

Kako je navedeno, država Srbija izložena pokušaju vraćanja u ratne devedesete godine što se najjasnije vidi kroz njenu današnju ulogu u izazivanju napetosti u regionu, kao i kroz državno i paradržavno promovisanje  anticivilizacijskih "vrijednosti", te veličanje ratnih zločinaca.  


-    Izjave najviših državnih zvaničnika, da Srbija neće izručiti ili pred domaćim sudovima procesuirati lica optužena za ratne zločine, među kojima su i osobe sa Interpolovih potjernica, predstavlja najgrublji šamar vladavini prava i žrtvama ratnih zločina ne samo u regionu, već i u samoj Srbiji – piše u apelu.


Potpisnici apela zahtjevaju smjenu tužiteljice za ratne zločine Snežane Stanojković i pokretanje krivičnog postupka protiv nje zbog nepostupanja, kao i zbog zaštite optuženih za ratne zločine.

Ne pristaju da se zločin pravda nacionalnom pripadnošću

-    Zahtjevamo da se odmah procesuiraju sva lica optužena za ratne zločine koja se kriju na teritoriji Srbije, a za kojima su raspisane međunarodne potjernice ili su optuženi pred sudovima u državama nastalim na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije – jedan je od zahtjeva.


Potpisnici su poručili da ne pristaju da se zločin pravda nacionalnom pripadnošću i da, kako su naveli, "zločincima država Srbija bude utočište i zaštita pred zasluženom kaznom".


-    Zakon mora da važi i da se primenjuje jednako za sve bez izuzetka, bilo da se radi o delima koje se mogu kvalifikovati kao ratni zločini ili organizovani kriminal, u suprotnom pravo postaje izvor nepravde, tiranije i nesigurnosti – navodi se u apelu.

Javne ličnosti koje su potpisale peticiju

Tekst apela su, pored Vukčevića, potpisali i historičari Latinka Perović, Dubravka Stojanović, Nikola Samardžić, Milivoj Bešlin, Srđan Milošević, etnolog Ivan Čolović, pisac Svetislav Basara, filozof Slobodan Sadžakov, reditelj Srđan Dragojević i glumac Milorad Kapor.


Potpisnici su i političari Nenad Čanak i Bojan Kostreš, docentkinja Aleksandra Jerkov, predsjednik Izvršnog odbora Regionalne akademije za razvoj demokratije Balša Božović, advokati Aleksandar Olenik, Aleksandar Sekulović, Vlatko Sekulović i Dragomir Jankov i profesor univerziteta Ivan Videnović.


Apel su potpisali i civilni aktivisti Sonja Biserko, Aleksandar Popov, Ivan Đurić, Nataša Govedarica, Goran Miletić, Naim Leo Beširi, Bojana Vatić, novinari Ana Lalić, Dragan Bursać, Dinko Gruhonjić, Branka Dragović Savić, Darko Šper, Milan Mića Jovanović.

Potpisnici peticije navode:


-    Svaki zločin mora biti procesuiran bez obzira ko ga je počinio. Nema istine, pravde i pomirenja bez toga. To je i civilizacijska norma i zbog žrtava i bolje budućnosti.

-    Smatram da mi, kao civilizovani građani, treba da osudimo svaki zločin jednako, jer niko ko počini zločin ne može biti "moj". Sve dok se taj princip masovno ne prihvati od političara i naroda, na ovim prostorima neće biti mira.

-    Svaki zločin, a pogotovo, ratni mora biti najstrože kažnjen. To je pitanje moralnog kredibiliteta ovog društva i države.

-    Zločin za koji je odgovoran Ratko Mladić baca ljagu na ceo srpski narod i taj zločin mora biti kažnjen.

-    Tužilaštvo da napokon radi svoj posao, da se poštuju zakoni jednako za sve, i da nam ozdravi društvo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.