NASTAVLJENO SUĐENJE

Završeno pripremno ročište Miki Aleksiću, donijete odluke, čeka se njegova odbrana

Vlasnik škole glume tereti se za seksualno uznemiravanje svojih učenica, on je od 10. septembra u kućnom pritvoru

Aleksić u pratnji advokata. Telegraf

L. K. P. / Telegraf

15.11.2021


Danas je u Višem sudu u Beogradu održano pripremno ročište vlasniku škole glumeMiroslavu Miki Aleksiću, pred suđenje povodom optužbi za više silovanja i seksualnih uznemiravanja polaznica njegove škole. Aleksić je u sud stigao u pratnji advokata.

Donijeta je odluka da suđenje bude otvoreno za javnost osim u određenim dijelovima, što se odnosi na davanje izjava oštećenih.

- Sud je donio odluku da se iznesu dokazi u postupku i prihvatio je sve prijedloge Tužilaštva, kako u pogledu pisane dokumentacije, tako i predloženih svjedoka. Druga odluka jeste da se cjelokupan glavni pretres tonski snima oko čega su svi učesnici u postupku bili saglasni, što doprinosi kvalitetu postupka - rekao je punomoćnik oštećenih Jugoslav Tintor. On je dodao da, što se tiče nekih daljih sudskih odluka u pogledu eventualnog isključenja javnosti u odnosu na pojedini dio glavnog pretresa, to zavisi od procjene i odluke suda.

Tintor je rekao i da je sud prihvatio samo mali broj svedoka koje je Aleksić predložio. Kako prenosi "Telegraf", oštećene bi tek bile pozvane da svjedoče, nakon što okrivljeni iznese svoju odbranu.

Kako Tintor ističe, nije siguran da će cijrli naredni pretresni dan biti dovoljan da Aleksić iznese svoju odbranu.

Advokat Mike Aleksića, Zoran Jakovljević, rekao je za "Telegraf" da će morati da "provjere tokove novca".

- Podnijet ćemo krivične prijave za fabrikovanje lažnih silovanja - rekao je za "Telegraf" Zoran Jakovljević.


Aleksić: Od 10. septembra u kućnom pritvoru. Telegraf

Kako je ranije rekao Jakovljević, predložili su mnogo dokaza i između 50 i 60 svjedoka, među kojima su i glumci Aleksandar Berček, Goran Sultanović, Dubravka Mijatović, Dragan Bjelogrlić, Vuk Kostić, Nikola Đuričko, Nikola Kojo i ostali.

Advokat Zoran Jakovljević istakao je da smatra da javnost treba da bude isključena kada oštećene budu davale izjave i dodao da je većina saglasna što se tiče toga.

- Trenutno nismo dali nove dokaze. Osporavaju nam da li su postajala famozna vrata na kancelariji, osporavaju nam da saslušamo doktore, odbijaju nam svjedoke koji imaju saznanja. Tužilaštvo ide na to da se oštećene ne saslušavaju nego da se čitaju njihove izjave, jer je svjesno koliko je optužnica činjenično nepotkrijpljena. Miku su predstavili kao monstruma koji maltretira djecu i ispira mozgove, te je normalno da ćemo da dovedemo veliki broj svjedoka - kaže Jakovljević, dodajući da će koncept Mikine odbrane biti jako interesantan.


Sledeće ročište je 28. decembra u 10 sati, a tada će Mika Aleksić dati svoju izjavu. Ukoliko Aleksić iznese kompletnu odbranu tog dana, saslušanje oštećenih očekuje se na prvom sljedećem ročištu.


Aleksić je optužen za četiri krivična djela silovanja, od toga dva u produženom trajanju i pet krivičnih djela seksualnog uznemiravanja, od čega su dva, takođe kvalifikovana u produženom trajanju.


Njega je prva za seksualno zlostavljanje prijavila glumica Milena Radulović, a ubrzo se optužbama protiv njega pridružila Iva Ilinčić, i druge djevojke.


Zbog toga je Aleksić uhapšen 16. januara i do 10. septembra je bio u pritvoru, kada mu je Apelacioni sud ukinuo pritvor i odredio zabranu napuštanja stana uz elektronski nadzor.


Pripremno ročište Aleksiću je trebalo da bude održano 1. oktobra 2021. godine. Međutim, odloženo je pošto je Aleksićev advokat Zoran Jakovljević obavijestio sud da je pozitivan na koronavirus i da ne može da dođe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.