PODGORICA

Potpisan Memorandum o saradnji URE, SNP-a, CIVIS-a i manjinskih partija u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore

vo je veliki iskorak evropske CG. Očekijemo da će naš Memorandum vrijednosno prihvatiti svi poslanici, naveo je Dritan Abazović

Prilikom potpisivanja referenduma o saradnji. antenam

E. Ć. / AntenaM

15.12.2021

Memorandum o saradnji između URE, SNP-a, CIVIS-a i manjinskih partija u aktuelnom sazivu Skupštine Crne Gore potpisan je danas u Podgorici. Dritan Abazović (URA) navodi da je ovo veliki iskorak građanske Crne Gore.

- Da uspostavimo veću političku saradnju različitih političkih subjekata, da fokus bude na pomirenju i dobrim stvarima. U ime URA zahvaljujem svima. Da pokažemo da možemo da sarađujemo kada je riječ o onome što je vizija Crne Gore. Crna Gora zaslužuje da izađe iz kandži nacionalizma i kriminala. Ovo je veliki iskorak evropske CG. Očekijemo da će naš Memorandum vrijednosno prihvatiti svi poslanici - naveo je Abazović.


Jačanje etničke stabilnosti

Vladimir Joković (SNP) kaže da je ovo važan trenutak za koncept građanske CG.

- Onima koji napadaju Memorandum neka ga pročitaju i kažu protiv koje njegove tačke imaju nešto protiv. Ovo je početak nečega što vjerujem da će svi shvatiti. Sa potpisivanjem ovoga vjerujem da ce CG makar za neki procenat biti bolja - naveo je Joković.

Ervin Ibrahimović (BS) kaže da je ovo važan dan za neku novu istoriju Crne Gore.

- Vjerujem da ćemo ovim potpisom doprinijeti jačanju etničke stabilnosti i smanjenju međuetničke distance. Mi pozivamo sve da nam se pridruže - kazao je.

Srđan Pavićević (CIVIS) kaže da danas prave kumulaciju građanske Crne Gore. Ovakvi potezi su garancija upostavljanja mostova, istakao je on. Pavićević je dodao kako je ovo Memorandum ZA, a ne memorandum protiv.

Nik Đeljošaj (AA) navodi da nakon demokratske promjene vlasti danas imamo pruženu ruku saradnje dvije partije.

- Šaljemo poruku pomirenja u CG. Treba da zajedno koračamo ka EU. Pozivamo i ostale da zajedno rade sa nama. Mi jesmo za saradnju na ovim jasno deklarisanim principima - kazao je on.

Genci Nimanbegu (FORCA) navodi "da svi mi koji sjedimo ovdje moramo napraviti i korake naprijed i korake nazad."

- Jasno je da Crna Gora bez manjina ne može biti jaka. Nadam se da će ovo potpisivanje unijeti nadu za mlade ljude da ovdje ima perspektive - kazao je Nimanbegu.

Važan trenutak za dalji politički tok u Crnoj Gori

Fatmir Đeka (DP) kaže da ovdje sjede ljudi različitih nacija i vjera okupljeni oko zajedničkih vrijednosti, te da je ovo važan trenutak za dalji politički tok u Crnoj Gori.

Na konstatciju nekih političkih partija da je ovo put, odnosno pakt za rušenje Vlade Abazović kaže da je ovo stvaranje depolarizovanog društva.

- Ovo nije Memorandum o stvaranju manjinske Vlade. Ne vjerujem da bi iko ovdje imao ništa protiv da sarađuje i u nekoj budućoj Vladi - kazao je Abazović.

Joković kaže da ovo nije usmjereno ni protiv koga, te da je ovo jedan iskorak i da žele širok savez za budućnost Crne Gore.

Đeljošaj kaže da su imali poziv za razgovor u Vladi i da su im nuđena brda i doline.

- Razumijemo da je to bio njihov poziv kako bi manjinske partije bile zamjena za URU. Mi ne vidimo sebe kao zamjenu za nikoga - kazao je Đeljošaj, koji je pojasnio da su imali sastanak u Vladi i da je iza stoga stajala parlamentarna većina. Nimanbegu je dodao kako nije riječ o paktu, već o Memorandumu o saradnji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.