SVEČANA DODJELA

Pahor uručio muftiji Grabusu Srebreni orden Republike Slovenije

Dobio ga je za uspješno, kohezivno i tolerantno vođenje Islamske zajednice u ovoj državi

Sa današnje ceremonije uručivanja ordena. Screenshot

H. J. I.

28.12.2021

Muftija dr. Nedžadu Grabusu dobio je danas od predsjednika Republike Slovenije Boruta Pahora Srebrni orden za uspješno, kohezivno i tolerantno vođenje Islamske zajednice u ovoj državi.

Dr. Grabus je slovenačkoj javnosti predstavljen 2006. godine, kada je imenovan za muftiju Islamske zajednice u Republici Sloveniji i došao u Ljubljanu. Uslijedio je studij u Gazi Husrev-begovoj medresi i studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, gdje je potom radio kao urednik vjerskog programa na radiju i televiziji. Pratilo ga je i iskustvo rata u Bosni i Hercegovini.


Jasan cilj

Stoga je pred sobom imao jasan cilj: bio je odlučan da ljude svoje zajednice poveže jedni s drugima u novoj sredini, a ujedno i sa sredinom u kojoj žive u Sloveniji. 

- Moraju se graditi mostovi između ljudi. Svaki čovjek mora imati svoje malo mjesto pod suncem, ali ne može sam stvoriti svijet za sebe - izjavio je. 

Za deceniju i po službe u Sloveniji uspio je uspostaviti čvrst odnos sa državnim i lokalnim vlastima uz promišljen, razborit, pun poštovanja i miran način upravljanja Islamskom zajednicom. U ime Islamske zajednice 2007. godine potpisao je sporazum sa Vladom Republike Slovenije o pravnom statusu Islamske zajednice u Sloveniji. U javnim nastupima, predavanjima i razgovorima sa slovenačkim i stranim medijima dr. Grabus je glas tolerancije koji skreće pažnju na nedostatke društvenih odnosa i poziva na uspostavljanje mirnog suživota i suživota u društvu za opće dobro.

Strpljivo i s poštovanjem razvijao je i konsolidirao interkulturalni i međuvjerski dijalog u Sloveniji i Evropi. Cijelim svojim radom razvijao je i podržavao vrijednosti demokratskog društva koje ujedinjuje sve pojedince u zajednici u odgovorne građane.


Vrhunac njegovog rada

Vrhunac njegovog rada je moderni Muslimanski kulturni centar Ljubljana, koji grad čini otvorenijim, inkluzivnijim i još ljepšim. Arhitektonski dragulj tihe, nježne otvorenosti povezuje islamsku zajednicu sa širim slovenačkim društvom. Vrijeme izgradnje centra i džamije sa munarom bilo je dugo i obilježeno raznim globalnim izazovima, ali se u Sloveniji pokazalo kao uzor respektabilnog suživota i suživota.

Kao predavač dr. Grabus surađuje s teološkim fakultetima u Ljubljani i Sarajevu i tu i tamo širi vidike studenata primjerom koji svjedoči o vrijednosti kontinuiranog obrazovanja i učenja o drugim kulturama. Učestvuje na mnogim međunarodnim naučnim konferencijama, autor je ili prevodilac članaka, tekstova i knjiga.

Muftija Grabus je također kopredsjedavajući Vijeća muslimanskih i jevrejskih vjerskih vođa u Evropi.

- Država Slovenija mu zahvaljuje na uspješnom, kohezivnom i tolerantnom vođenju Islamske zajednice u Sloveniji ovim državnim odlikovanjem - saopćeno je iz Ureda predsjednika Republike Slovenije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.