RAZGOVOR

Ministar zdravstva Poklukar danas sa stručnjacima o popuštanju mjera u Sloveniji

Kako broj potvrđenih infekcija opada od početka februara, situacija se popravlja i u bolnicama

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar. AGENCIJE

A. O.

15.2.2022

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar će o planu ublažavanja mjera uvedenih zbog koronavirusa danas razgovarati sa stručnjacima, a njihove promjene se očekuju ove sedmice, javlja Anadolu Agency (AA).

Više detalja bit će poznato nakon sastanka na Brdu kod Kranja.

Kako navode zdravstveni stručnjaci peti talas epidemije izazvan omikron verzijom koronavirusa se smiruje. Prema njihovim najavama može se očekivati ​​ublažavanje pojedinih mjera, ali se još ne zna kada, gdje i u kojoj mjeri. Ministar zdravlja Slovenije će upravo o tome razgovarati sa ekspertskom grupom.


Opada broj

Kako broj potvrđenih infekcija opada od početka februara, situacija se popravlja i u bolnicama. U tom svjetlu, ekspertska grupa za COVID-19 u ponedjeljak je razgovarala o postepenom ukidanju mjera. Detaljan sadržaj plana ublažavanja koji je pripremila savjetodavna grupa nije poznat, ali je prije nekoliko dana čelnica grupe Mateja Logar najavila da će prvo predložiti ukidanje ograničenja tamo gdje kontakti nisu toliko intenzivni. Najkasnije će biti zdravstvo, socijalna zaštita i obrazovanje, dodala je.

Prema najavama, ministar zdravlja Poklukar na Brdu kod Kranja konsultovaće 34 stručnjaka iz oblasti zdravstva i drugih struka. Pored članova ekspertske grupe, na konferenciji će učestvovati i epidemiolozi, mikrobiolozi, infektolozi, predstavnici bolnica i domova zdravlja, porodični ljekari, pedijatri i drugi stručnjaci koji su pomagali savjetima i uputstvima tokom epidemije COVID-19.

Prema dostupnim informacijama, učesnici konsultacija razgovaraće, između ostalog, o mogućnostima postepenog ukidanja PCT uslova, kao i potpunog ukidanja karantene u slučaju rizičnog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom. Nekoliko izuzetaka od karantina već postoji. Bitno će biti i postavljanje termina popuštanja ili postavljanje uslova za ukidanje mjera - ranije je, na primjer, kriterij bila popunjenost jedinica intenzivne njege.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja Slovenije, konsultacije će početi danas popodne. Usvojene stručne preporuke moraće da odobri Vlada, o čemu se očekuje odluka u četvrtak. Prve promjene mjera mogu se očekivati ​​ove sedmice.


Pogoršanje situacije

- U slovenačkim bolnicama trenutno ima 1.000 evidentnih pacijenata od ukupno 6.600 bolničkih kreveta kojima raspolažemo. Na ovih hiljadu postelja bi se radile i druge procedure, ali oni su trenutno zauzeti i to nije normalno za zdravstvo - rekao je Poklukar za Televiziju Slovenije.

Poklukar je krajem prošle sedmice najavio da će sve mjere vjerovatno biti "povremeno dvosmjerne". Prema njegovim riječima, to znači da će ih u određenim periodima biti manje na snazi, a ako se situacija pogorša, biće potrebno preispitati uvođenje mjere.

Šefica savjetodavne grupe Mateja Logar najavila je da će popuštanje mjera zavisiti od zdravstvene situacije, kao i od vakcinacije stanovništva. Prema njenim riječima, mjere bi prvo mogle biti ublažene u aktivnostima na otvorenom, kao i u velikim aktivnostima u zatvorenom prostoru.

- Nikako se nećemo opuštati, po uzoru na Skandinavce i Veliku Britaniju - rekla je Logar.


Kratak vremenski period

U Danskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu većina epidemioloških mjera je ukinuta u kratkom vremenskom periodu.

Za Radio Slovenija Logar je naglasila da opšte mjere - nošenje zaštitnih maski u zatvorenim javnim prostorima, dezinfekcija ruku, održavanje međuljudske distance, provjetravanje prostorija - sigurno neće biti ukinute narednih sedmica.

Vlada je u ponedjeljak popodne putem Twittera objavila da zbog tehničkih problema s aplikacijom verifikacija SI DCP-a (slovenački digitalni očigledni certifikat za brzo testiranje na antigen) ne radi. Kako su dodali, problemi se otklanjaju, a do njihovog rješenja slovenački COVID certifikati se provjeravaju ručno ili uvidom u certifikat, gdje su ispisani svi potrebni podaci.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.