POVODOM 8. MARTA

Predsjednica Kosova Osmani: Rodna ravnopravnost preduslov za rješavanje svih izazova

Radimo na tome da mala djeca odrastaju uz vrijednosti sveobuhvatnosti i jednakosti, rekao Kurti

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani. PRINTSCREEN

A. O.

8.3.2022

Povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, Agencija za rodnu ravnopravnost Kosova je organizovala manifestaciju pod nazivom “Razbijanje predrasuda, rad na sveobuhvatnosti”, javlja Anadolu Agency (AA).

Uvodne govore su održali predsjednica Kosova Vjosa Osmani i premijer Aljbin Kurti, a potom su u panelima učestvovali predstavnici institucija, civilnog društva i diplomate akreditovane na Kosovu.


Rodna ravnopravnost

Osmani je istakla da je rodna ravnopravnost preduslov za rešavanje svih izazova i zbog toga svi zajedno treba da brane prava žena i devojaka.

- Obilježavanje Međunarodnog dana žena ove godine ne samo na Kosovu već i širom sveta poklapa se sa vremenom kada se suočavamo sa velikim izazovima, uključujući porast slučajeva nasilja u porodici, očigledne slučajeve rodne diskriminacije, nasilje i etiketiranje na elektronskim platformama i društvenim mrežama i visoku nezaposlenost među devojkama i ženama - rekla je Osmani.

Kurti je kazao je da je zajednička institucionalna organizacija jedina alternative, jer je rodna ravnopravnost temelj društvene ravnopravnosti. 


Premijer Kosova Aljbin Kurti. PRINTSCREEN

Stvaranje jednakih mogućnosti

Naglasio je da Vlada Kosova radi na ekonomskom osnaživanju žena i finansijskoj nezavisnosti kroz proširenje i razvoj aktivnih mjera zapošljavanja.

- Stvaranje jednakih mogućnosti je naš prioritet u programu rodne ravnopravnosti. Tokom ove godine podjelili smo dodatke za 142 hiljade novorođene djece. Radimo na tome da mala djeca odrastaju uz vrijednosti sveobuhvatnosti i jednakosti - naglasio je Kurti.

Dodao je da se radi i na ostvarivanju prava na imovinu i naslijeđe, smanjenju neformalnog zapošljavanja i poboljšanju uslova na radnom mestu za žene i djevojke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.