TELEFONSKI RAZGOVOR

Plenković: Blinken izrazio zabrinutost zbog pada letjelice, razgovarali i o BiH

Uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu u BiH, zatražio sam podršku SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda, istakao je Plenković

Andrej Plenković i Entoni Blinken. Avaz

E. Ć.

15.3.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković putem Twittera je obavijestio kako je razgovarao sa državnim sekretarom Sjedinjenih Američkih Država Entonijem Blinkenom (Antony).

Plenković kaže da je Blinken izrazio zabrinutost zbog pada letjelice u Zagrebu, a razgovarali su i o Izbornom zakonu u Bosni i Hercegovini.

- Telefonski razgovor s Blinkenom, koji me nazvao da izrazi zabrinutost i podršku nakon pada drona u Zagrebu te spremnost da zajedno s NATO-om pomogne u zaštiti našeg neba. Pozdravio je hrvatsku jasnu podršku Ukrajini i napore za prihvat ukrajinskih izbjeglica - napisao je Plenković.

Hrvatski premijer je istakao kako je zatražio podršku Sjedinjenih Američkih Država da se postigne dogovor oko Izbornog zakonau BiH, te da se osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda.

- Potvrdili smo važnost jačanja zajedničke sigurnosti i strateškog dijaloga Hrvatske i SAD-a. Uoči nastavka pregovora o Izbornom zakonu u BiH, zatražio sam podršku SAD-a da se postigne dogovor i osigura ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda - poručio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.