HRVATSKA

Ukrajinci i Bjelorusi u Zagrebu zajedno protestuju protiv rata

Demonstranti su zatražili od NATO-a da zatvori zračni prostor nad Ukrajinom kako bi se spriječili daljnji zračni napadi

A. O.

19.3.2022

Sa održanih protesta - Avaz
Pružili podršku - Avaz
Podrška Ukrajincima - Avaz
Transparente ponijeli - Avaz
Sa održanih protesta - Avaz

Stotinjak demonstranata među kojima su pripadnici ukrajinske nacionalne manjine podržani Bjelorusima s područja Zagreba zajedno su na Trgu bana Jelačića održali protest protiv rata u Ukrajini, javlja Anadolija. 

Na protestu na Trgu bana Jelačića u glavnom gradu Hrvatske stotinjak okupljenih građana uz istaknute ukrajinske zastave nosili su fotografije ratnih razaranja i stradanja civila kako bi upozorili na potrebu zaustavljanja rata u Ukrajini.


Podržali protest

Protest je podržala nekolicina Bjelorusa koji žive na području Zagreba i koji su, tvrde, od početka agresije zajedno s Ukrajincima protiv Putina i Lukašenka.

Ljudmila Kuriljenkova koja živi u Hrvatskoj već 12 godina porijeklom je Bjeloruskinja iz Minska poručila je kako se Bjelorusi i Ukrajinci bore protiv zajedničkog zla.

- Oko 80 posto građana Bjelorusije nikada nije izabralo Lukašenka, njega je podržao samo Putin i zato je sada na vlasti i zato se događa ovo sada - poručila je Kuriljenkova.


Prijetio im zatvor

Dodala je kako podržavaju Ukrajince u Hrvatskoj od početka ratnog sukoba u Ukrajini, no kako se veći broj Bjelorusa boji istupiti protiv Lukašenka, jer bi im prijetio zatvor nakon povratka u domovinu.

Demonstranti su zatražili od NATO-a da zatvori zračni prostor nad Ukrajinom kako bi se spriječili daljnji zračni napadi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.