HLADNA FRONTA

Video / Snažno nevrijeme pogodilo Dalmaciju, u Trogiru grad

Snježna granica se postupno spušta te je nakon Dinare i nakon Svilaje snijeg počeo padati i u nizinama

Nevrijeme u Hrvatskoj. PRINTSCREEN

A. O.

9.4.2022

Hladna fronta u večernjim satima stigla je do Dalmacije

Jako grmljavinsko nevrijeme oko 21:30 sati zahvatilo je šire trogirsko područje te se nastavilo kretati prema Kaštelima i Splitu, piše Dalmacija danas.

Kod Trogira je padala tuča koja je s nekoliko centimetara zabijelila podlogu.

Nešto prije 22 sata intenzitet oborina u Kaštelima bio je preko 100 litara kiše po kvadratnom metru. Snažna kiša padala je i u Splitu.


Olujna bura

Olujna bura se proširila sve do šibenskog područja, a južnije od Splita još samo kratko pušu južni vjetrovi. Na područjima gdje je zapuhala bura došlo je do naglog pada temperature zraka.

Snježna granica se postupno spušta te je nakon Dinare i nakon Svilaje snijeg počeo padati i u nizinama.

Jači snijeg nošen vjetrom i kišom pada u Vrlici.

- Pada snijeg i hladno je. Jedva se probijamo - kaže čovjek iz Vrlike za Dalmaciju danas.

Nagla promjena vremena

Nakon današnje nagle promjene vremena s jakim i olujnim vjetrom te osjetnim padom temperature zraka, u nedjelju smirivanje vremena, tek ponegdje sa slabim oborinama, javlja HRT.

Od ponedjeljka pretežno sunčano uz postupan porast dnevne temperature zraka, ali do utorka s hladnim jutrima i ponegdje slabim mrazom. I na Jadranu veći dio idućeg tjedna sunčano i danju razmjerno toplo uz uglavnom slab vjetar, ali još u nedjelju u početku jaka i olujna bura koja će do kraja dana oslabjeti.

Sutra će sa zapada jačati utjecaj anticiklone, a frontalni sustav koji je danas donio oborine i olujni vjetar svojom glavninom bit će istočnije od naših krajeva. Sutra prijepodne na istoku umjereno oblačno, a ponegdje još može pasti i malo kiše.

Poslijepodne sunčanije i uglavnom suho. Puhat će u početku umjeren sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6, a najviša dnevna između 12 i 14 stepeni Celzijevih. Podjednake vrijednosti očekuju se i u središnjim krajevima, gdje će biti djelomice sunčano. Sredinom dana uz umjeren razvoj oblaka postoji mogućnost za kratkotrajne pljuskove.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano. U gorju prijepodne promjenljivo, ponegdje uz moguću kišu i susnježicu, osobito u Lici, a poslijepodne sunčanije. 


Duž obale će u početku puhati jaka i olujna bura, koja će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od -1 do 1, uz obalu između 4 i 8 stupnjeva.

Najviša dnevna od 7 do 9, na moru između 12 i 15 stupnjeva. U Dalmaciji djelomice sunčano uz malu mogućnost za kišu u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će umjerena, u početku i jaka bura, zatim sjeverozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5, uz obalu između 7 i 10, a najviša dnevna uglavnom od 11 do 16. Podjednaka temperatura bit će i na južnom Jadranu, gdje će prijepodne još mjestimice biti kiše, zatim sunčanije i uglavnom suho. Puhat će umjerena i jaka bura, zatim sjeverni i sjeverozapadni vjetar.


Snijeg na ulicama. AGENCIJE

Od ponedjeljka u unutrašnjosti pretežno sunčano uz porast dnevne temperature zraka, a jutra u ponedjeljak i utorak hladna, ponegdje sa slabim mrazom, osobito u gorju. I na Jadranu od ponedjeljka većinom sunčano, ponegdje i vedro, na sjevernom dijelu povremeno s malom do umjerenom naoblakom. Vjetar većinom slab jugozapadni i jugo, a u srijedu sjeverozapadni.

Dakle, sutra postupno smirivanje vremena, uz prestanak oborina i slabljenje vjetra. Od ponedjeljka obilje sunčana vremena uz porast dnevne temperature zraka, ali u ponedjeljak i utorak na kopnu ujutro mjestimice slab mraz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.