PREDSJEDNIK CRNE GORE

Đukanović: Srbija se naoružava iz zemalja koje su konkurenti Evrope i NATO-a

To je dosljedan potez politike koju Srbija vodi unazad nekoliko godina, istakao je

Stevo Pendarovski i Milo Đukanović. Kabinet predsjednika CG

H. J. I.

12.4.2022

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da se Srbija naoružava iz zemalja koji se pojavljuju kao otvoreni neprijatelji Evrope i NATO-a, te se nada da će to pomoći da se razbistri slika regiona zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama unutar evropske i euroatalanske zajednice, piše Cdm.

- Naoružavanje uvijek zabrinjava i ono govori o tome da je pojačan osjećaj ugroženosti u Evropi. Dodatan rizik donosi naoružavanje na Balkanu. Ne treba da previdimo da nažalost ukupna kultura pa i sigurnosna na Balkanu nije na onom nivou kao što je u ostalim djelovima razvijene Evrope. Zato generalno nas to brine. U ovom slučaju riječ je o produženoj tendeciji naoružavanja Srbije oružjem koje je iz zemalja koje se sada pojavljuju kao konkurenti i Evrope i NATO-a. To je nešto što treba registrovati - kazao je Đukanović na Cetinju, odgovarajući na pitanja novinara.

Njega to ne iznenađuje.

- To je dosljedan potez politike koju Srbija vodi unazad nekoliko godina. Ali vjerujem da će pomoći da se dodatno razbistri slika regiona zapadnog Balkana na nekim važnim političkim adresama EU i NATO-a - kazao je Đukanović.

Predsjednik Sjeverne Makednije Stevo Pendarovski kazao je da nema procjenu da je Srbija za njih sigurnosna prijetnja.


O manjinskoj Vladi

Đukanović nije htio previše da kometariše transkripte razgovora Miloša Medenice, u kojima se pominje i njegova majka, inače bivša predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, navodeći da je to posao za tužilaštvo.

- Nemam sumnji da će ta grana vlasti profesionalno obaviti svoj dio posla i ispitati sve okolnosti - istakao je Đukanović.

Govoreći o konceptu manjinske vlade, Đukanović ističe da će tu vladu činiti partije koje u parlamentu imaju 14, 16 ili 19 poslanika.

- Razliku do 41 davaće DPS. Šta mislite, je li to uticaj ili nije - naveo je lider DPS-a.

Prijateljske države

Đukanović je izrazio zadovoljstvo zbog posjete predsjednika Sjeverne Makedonije Steva Pendarovskog. Vjeruje da će ona doprinijeti boljim odnosima i saradnji Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

- Mi Makedoniju smatramo prijateljskom državom, partnerom u svim regionalnim i širim integracijama - kazao je Đukanović.

Kao zemlja prijatelj Crna Gora, kaže Đukanović, prati probleme sa kojima se suočava Sjeverna Makedonija na putu ostvarivanja svog evropskog cilja.

- Veoma pozdravljamo to što je Sjeverna Makedonija uradila tokom prethodnih godina dugog zastoja u procesu EU integracija. Pozdravljamo žrtvu koju je Makedonija podnijela i pozdravljamo konstruktivne inicijative koje su u krajnjoj liniju rezultatirali Prespanskim sporazumom - rekao je Đukanović.

Nažalost, danas se Sjeverna Makedonija suočava sa problemima na tom putu, ali se Đukanović nada da su nedavni izbori u Bugarskoj otvorili prostor za napredak.


Ruska agresija opomena za EU

- Crna Gora se na svakom mjestu otvoreno zalaže da prvi korak u inteziviranju evropske agende za zapadni Balkan bude početak pregovora sa Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Vjerujemo da se to može dogoditi tokom predsjedavanja Francuske EU. U svemu tome imamo i svoja očekivanja. Ni naš tempo približavanja Evropi nije onakav kakav mi želimo da bude - istakao je Đukanović.

Podsjeća da je za region zapadnog Balkana izuzetno važan podsticaj koji bi trebao da dođe iz Brisela i drugih evropskih političkih centara.

- Očekujemo da bi upozorenje koje je Evropa na temu sigurnosti dobila kroz rusku agresiju u Ukrajini, moglo da obezbijedi dugoročnu fokusiranost EU i njenih institucija na dalje proširenje i ujedinjene zemalja zapadnog Balkana - istakao je Đukanović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.