PRORUSKE STRANKE

Ekstremni desničari formirali savez poslije izbora u Srbiji

U izbornoj kampanji zastupali su blagonaklon stav prema Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu i kritikovale vlast što se pridružila osudi ruske agresije u Ujedinjenim narodima

Boško Obradović, lider proruskih Dveri. ZORAN LONČAREVIĆ / NOVA.RS

S. S. / RSE

13.4.2022

Ekstremno desne stranke "Zavetnici" i "Dveri" najavili su 13. aprila početak saradnje zbog, kako su naveli, "unutrašnjih i vanjskih izazova sa kojima se susreće Srbija" i pozvali na nacionalno okupljanje "državotvornih snaga" kako bi se suprotstavili mogućem uvođenju sankcija Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Predsjednica stranke "Zavetnici" Milica Đurđević Stamenkovski rekla je novinarima u Beogradu da saradnja predstavlja formiranje zajedničke platforme i da se tu ne govori o koalicijama ili udruživanju mandata, već isključivo o udruživanju političkih snaga okupljenih oko istih vrijednosti.

- Te vrijednosti su - očuvanje suvereniteta, državotvornog pristupa, srpskog stanovišta i naravno vanjskopolitičke nezavisnosti kao i vojne neutralnosti - rekla je ona.

Ocijenila je da je sastanak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika opozicione Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa služio za "stvaranje programske parlamentarne većine koja bi omogućila političku atmosferu za uvođenje sankcija Rusiji".

Ona je rekla da je to jedan od razloga za okupljanje "državotvornih stranaka" i da će zajedno inicirati niz različitih aktivnosti i u parlamentu i u javnom i političkom životu kako bi se učvrstila pozicija vojne neutralnosti i kako bi se Srbija definisala kao "ona država koja ne uvodi sankcije jer je i sama bila izložena sankcijama".

Imali ukupno 9 posto glasova

Predsjednik pokreta Dveri Boško Obradović istakao je da su Đurđević Stamenkovski i on na predsjedničkim izborima zajedno imali devet posto glasova, uz ocjenu da predstavljaju "ozbiljnu političku snagu" okupljenu oko teme za koju imaju jedinstven stav.

- Imajući u vidu da aktuelna vlast mijenja vanjskopolitički kurs Srbije, stajući na stranu NATO-a i protiv Rusije, konstatujući da su za nekoliko mjeseci uvedene sankcije Bjelorusiji i tri puta glasano protiv Rusije u UN-u, smatrajući vjerovatnim da je sljedeći korak uvođenje sankcija Rusiji, ističemo da je to bilo i biće "Ne u naše ime" - kazao je Obradović.

On je pozvao na "jedinstvo svih patriotskih političkih snaga i formiranje bloka protiv uvođenja sankcija Rusiji".

- Formiran je treći patriotski, suverenistički, zavjetnički, nazovite ga kako god hoćete, ali definitivno jedan državotvorni blok koji drži do naših državnih i nacionalnih interesa na prvom mjestu - rekao je Obradović.

Ekstremno desni pokreti Dveri i Zavetnici osvojili su na parlamentarnim izborima 3. aprila po 10 mandata.

Izvinjenje Rusiji

Pokret Dveri je prvi put ušao u republički parlament poslije izbora 2016. godine, a 2020. se pridružio dijelu opozicije u bojkotu izbora.

Poslanici Zavetnika će po prvi put sjesti u skupštinske klupe.

Obje stranke protive se članstvu Srbije u Evropskoj uniji, a Rusiju smatraju "najsnažnijim garantom očuvanja suvereniteta" Srbije.

U izbornoj kampanji zastupali su blagonaklon stav prema Rusiji nakon njene invazije na Ukrajinu i kritikovale vlast što se pridružila osudi ruske agresije u Ujedinjenim narodima.

Boško Obradović je zbog toga uputio i "izvinjenje Rusiji i ruskom narodu", a učestvovao je i na protestima podrške Moskvi u Beogradu.

Srbija je u Ujedinjenim nacijama glasala za isključenje Rusije iz Vijeća UN-a za ljudska prava, a prethodno je podržala rezoluciju koja osuđuje rusku agresiju na Ukrajinu.

Nije se, međutim, priključila sankcijama Evropske unije Moskvi, zbog čega iz Brisela raste pritisak na Beograd.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.