TOMAS ŠIB

Njemački ambasador u Srbiji: Visoki predstavnik i dalje igra važnu ulogu u BiH

BiH je politički blokirana, treba ukloniti tu blokadu, on je dio dejtonske konstrukcije, njegova funkcija je da se provode dejtonska pravila, rekao je Šib

Tomas Šib. Njemačka ambasada u Beogradu

S. S. / N1 Srbija

14.4.2022

Ambasador Njemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb) kazao je da je zapadni Balkan u strateškom interesu Njemačke te da visoki predstavnik i dalje igra važnu ulogu u Bosni i Hercegovini.

- Bilo bi dobro da više ne postoji potreba za njim, ali kao što se vidi, cijela ova dejtonska konstrukcija ne funkcioniše tako dobro, a visoki predstavnik pomaže da funkcionira bolje. BiH je politički blokirana, treba ukloniti tu blokadu, on je dio dejtonske konstrukcije, njegova funkcija je da se provode dejtonska pravila - kazao je Šib za N1 Srbije.

Bonske ovlasti

Njemački ambasador je to izjavio odgovarajući na pitanje je li kontraproduktivna uloga visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) koji je iskoristio bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Također ambasador Šib je kazao da Njemačka i Europska unija (EU) očekuju od Srbije da se priključi sankcijama Rusiji, jer je Beograd na putu ka Evropskoj Uniji.

- EU je i zajednica vrijednosti, imamo zajedničke vrijednosti i zajedničku vanjsku politiku, i pitanje hoće li se Srbija priključiti mjerama EU je povezano s tim - kazao je Šib te dodao da je Njemačka veoma svjesna energetske zavisnosti Srbije od Rusije, baš kao i njegova zemlja.

Energetska ovisnost

Njemački ambasador kazao je kako u spomenutoj oblasti žele pružiti podršku Srbiji, svjesni toga što to znači osloboditi se energetske ovisnosti.

- Sve je u rukama Srbije, proces eurointegracija je smišljen tako da u što većoj mjeri zemlje kandidati provode reforme to je brži napredak ka članstvu. Njemačka podržava Srbiju na tom putu. Što se brže pridruži zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, Srbija će brže napredovati na putu ka EU i mi tu Srbiju potpuno podržavamo - istaknuo je Šib.

Njemački ambasador dodaje da se kada je riječ o zemljama koje teže ka EU, mora pokazati jedinstvo, solidarnost i zalagati se zajedno da se završi rat u Ukrajini što je prije moguće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.