PREMIJERKA SRBIJE

Brnabić: Američki zvaničnici nisu postavili ultimatume Srbiji

Ona smatra da učestale posjete američkih zvaničnika Srbiji pokazuju veće prisustvo SAD-a na Zapadnom Balkanu i njihovu bojazan da se bilo kakva kriza sa istoka Evrope ne prelije na region, rekla je

Ana Brnabić. AGENCIJE

S. S. / Beta

28.4.2022

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da američki zvaničnici koji su nedavno boravili u Beogradu nisu postavili ultimatume Srbiji u vezi uvođenja sankcija Rusiji. Ona je dodala da "više niko" ne dolazi u Beograd s ucjenama i prijetnjama.

- Ja to nisam čula od 2017. godine kada sam postala predsjednica Vlade. Mi i SAD imamo različita stanovišta o sankcijama Rusiji, i senatori i Karen Donfrid (Donfried) su pitali o tome, a naš odgovor je principijelan i u skladu sa najboljim interesima naše države, naroda i privrede, rekla je premijerka Srbije za televiziju Hepi.

Ona je ocijenila da učestale posjete američkih zvaničnika Srbiji pokazuju veće prisustvo SAD-a na Zapadnom Balkanu i njihovu bojazan da se bilo kakva kriza sa istoka Evrope ne prelije na region.

- Naš zajednički interes je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Mislim da zaista imamo prijateljske odnose sa SAD-om iako se ne slažemo oko nekih ključnih pitanja poput statusa Kosova. Kada su američki zvaničnici ranije dolazili u Srbiju, djelovalo je kao da su tu da nam natrljavaju nos oko Kosova a sada i tu imaju jednu dozu poštovanja - navela je Brnabić.

Dodala je da su Beograd i Vašington saglasni da je neophodno da se dijalog sa Prištinom što prije nastavi.

- Slažemo se i da Priština nije bila u potpunosti ili uopšte iskrena u namjeri da vodimo dijalog - kazala je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.