ODLUKE

Skupština Crne Gore: Privremeno ukinut PDV na brašno i jestivo ulje

Kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 posto, što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21 cent, a benzina za 26,6 centi

Ukinut PDV na brašno. Agencije

A. Č. / Anadolija

6.5.2022

Skupština Crne Gore usvojila je izmjene i dopune Zakona o akcizama i Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojima je predviđeno smanjenje akciza na gorivo do 50 posto, privremeno ukidanje PDV-a na brašno i jestivo ulje, kao i smanjenje na sedam odsto PDV-a na so, javlja Anadolija.

Kako je kazao ministar finansija Aleksandar Damjanović, akcize na gorivo će se za sada smanjiti za 40 posto, što bi po trenutnim cijenama značilo smanjenje cijene dizela za 21 cent, a benzina za 26,6 centi.

Prijedlog zakona su podržali poslanici parlamentarne većine, Socijaldemokrata i dio poslanika Demokratskog fronta koji su prisustvovali sjednici, dok raspravi i glasanju nisu prisustvovali poslanici Demokrata, Demosa i Ujedinjene Crne Gore.

Uz to, Skupština je izglasala amandman poslanika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara, koji je korigovao ministar finansija Aleksandar Damjanović, a kojim je predviđeno da se povećavaju akcize na duhanske proizvode tako što bi se cijena paklice povećala za oko 10 centi od 1. juna, a do čega će se doći korekcijom akciznog kalendara, pa će tako do novog poskupljenje cigareta za dodatnih 10 centi doći 1. januara 2023. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.