ŠEF HRVATSKE POLICIJE

Božinović: Plenkovićeva posjeta Ukrajini je državnički gest

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova jučer je objavilo da je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin te da u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja

Božinović: Teško je procijeniti kada možemo očekivati napredak sa izvlačenjem hrvatskog državljanina. AGENCIJE

S. S. / Hina

8.5.2022

Teško je u ovom trenutku reći kada bismo mogli očekivati napredak po pitanju hrvatskog državljanina u Ukrajini kojeg su zarobile ruske snage, rekao je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

- Hrvatska čini sve i činit će i dalje, naravno da je situacija otežana činjenicom da su njega uhapsila ruske snage, međutim mi smo se prije svega kroz diplomatsku službu oko toga informirali, nastavit ćemo se informisati, pratiti, tražiti odgovore na pitanja, prije svega ona koja zanimaju njegovu porodicu. To nam je i ustavna i zakonska obaveza - rekao je Božinović novinarima u Zagrebu.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i evropskih poslova jučer je objavilo da je u Ukrajini zarobljen hrvatski državljanin te da u saradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rješavanju slučaja. Ruski mediji prenijeli su da je u Mariupolju zarobljen "hrvatski plaćenik".

Teško je predvidjeti

- S obzirom na sve okolnosti ja ne mogu u ovom trenutku predvidjeti u kojem trenutku bi tu mogli očekivati neki napredak - naglasio je ministar.

Istaknuo je da su svi oni "koji su se eventualno našli u situaciji da sudjeluju u tom ratu to učinili na vlastitu odgovornost i u vlastitoj organizaciji" te da država u to ni na koji način nije uključena, a o sigurnosnim pitanjima nije želio ništa komentirati.

Božinović je podsjetio da se u Ukrajini nalaze premijer Andrej Plenković i ministar vanjskih i unutarnjih poslova Gordan Grlić Radman koji održavaju sastanke s liderstvom te napadnute zemlje.

- Mislim da je ta posjeta jedna snažna i državnička gesta, ali i znak podrške Ukrajini koja traje od prvog dana ruske agresije - rekao je.

Donatorska večera

Posjeta premijera Hrvatske Plenkovića odvija se gotovo dva i pol mjeseca nakon početka ruske agresije na Ukrajinu 24. februara.

- Mislim da se ovaj posjeta hrvatskog predsjednika vlade ničim ne razlikuje od posjeta nekoliko premijera prije nekog vremena, generalnog sekretara UN-a, državnog sekretara SAD-a i ministra odbrane, predsjednika Evropskog vijeća i predsjednice Evropske komisije, i taj posjet je u gabaritima onoga kako se organiziraju posjeti s obzirom na sigurnosnu situaciju u toj zemlji - istakao je ministar Božinović.

Podsjetio je da je Hrvatska uputila razne vrste pomoći Ukrajini, na donatorskoj konferenciji u četvrtak u Varšavi obvezala se na pet miliona eura pomoći, te da u zemlji boravi više od 17.000 ukrajinskih izbjeglica.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.