BEOGRAD

Patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan služili liturgiju pomirenja

Liturgijom pomirenja nakon 55 godina ponovo je uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje Makedonske pravoslavne crkve i Srpske pravoslavne crkve

A. Č. / Anadolija

19.5.2022

Služena liturgija pomirenja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

U Hramu Svetog Save u Beogradu patrijarh Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan sa arhijerejima obje crkve, služili su liturgiju pomirenja, javlja Anadolija.

Ovoj liturgiji, kojom je poslije 55 godina raskola Makedonska pravoslavna crkva (MPC) vraćena u liturgijsko i kanonsko jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), kao i pod njeno okrilje, prisustvovao je veliki broj vjernika.

Iz SPC-a prethodno je najavljeno da će liturgijom pomirenja biti ponovo uspostavljeno liturgijsko i kanonsko opštenje dvije sestrinske crkve, u skladu sa odlukom Sabora SPC-a.

Patrijarh Porfirije dočekao je sinoć u Beogradu arhiepiskopa Stefana i mitropolite MPC-a i poželio im dobrodošlicu.

- Kako zvone zvona Svetosavskog hrama, tako i naša srca biju od radosti zbog ovog blagoslovenog dana. Dobrodošli draga braćo. Dobrodošao brate arhiepiskope Stefane i vladike. Dobrodošli u zajednicu ljubavi, vi i sav vaš bogoljubivi narod. Braća smo i samo braća - objavio je patrijarh Porfirije na društvenoj mreži Instagram.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.