ZEMLJAMA ČLANICAMA

Austrija uputila non-paper: Pozvala na postepenu integraciju zapadnog Balkana u EU

Moramo razmišljati preko postojećih instrumenata proširenja i susjedstva i koristiti neiskorišteni potencijal, navodi se u dokumentu

Austrija uputila non-paper. Twitter

E. Ć. / RSE

3.6.2022

Austrija je zemljama članicama Evropske unije proslijedila dokument, takozvani non-paper, u kojem se ističe zalaganje za novi pristup prema zemljama zapadnog Balkana kojim bi se omogućila postepena integracija. 

Zemlje članice su dokument dobile krajem maja, javlja Radio Slobodna Evropa. Austrija smatra da bi kriza nastala zbog ruske agresije na Ukrajinu mogla imati kolateralni efekat na stabilnost zapadnog Balkana.



Trenutni ćorsokak

Stoga navode kako bi se, kao posljedica toga, sukob preselio sa granica Evropske unije u njenu samu sredinu.

- Moramo razmišljati preko postojećih instrumenata proširenja i susjedstva i koristiti neiskorišteni potencijal. Na putu ka punopravnom članstvu, trebalo bi da stvorimo mogućnosti da ove zemlje postepeno integrišemo u oblasti politike koje su za njih od posebne koristi - navodi se u dokumentu.

U non-paperu koji je uputila Austrija navodi se da puna primjena trenutne metodologije predstavlja jedan aspekt, ali da taj instrument ne daje zadovoljavajuće odgovore na trenutnu situaciju.

Kako se navodi, zvanični Beč je mišljenja da Evropska unija mora pronaći načine da proces pristupanja učini opipljivijim te da se napredak u reformama direktno poveže sa konkretne koristi za kandidate i njihove građane.

- Sadašnje procedure proširenja nisu dale značajne rezultate poslednjih godina. One su prije svega dovele do frustracije i otuđenja između regiona i Evropske unije. Moramo da prevaziđemo trenutni ćorsokak gledajući na sve opcije sa otvorenim umom - piše u non-paperu, prenosi RSE.

Pristup EU fondovima

U dokumentu se navodi da Austrija predlaže da, kao prvi korak, partneri iz zapadnog Balkana budu pozvani redovno na neformalne sastanke Vijeća Evrope, na kojima se raspravlja o oblastima koje su od zajedničkog interesa, sa naglaskom da se samiti Evropska unija - zapadni Balkan trebaju održavati svake godine.

U non-paperu se još navodi da se zemljama zapadnog Balkana ponudi progresivna integracija u zajedničkom tržištu, inkluzija u trgovinskim i poreskim politikama, učešće u klimatskim i energetskim politikama ili učešće u agencijama EU i da bi zemlje zapadnog Balkana trebale imati pristup EU fondovima.

Austrijski non-paper je proslijeđen članicama Evropske unije, uoči predstojećeg samita EU-zapadni Balkan, koji je zakazan za 23. juni, prenosi RSE.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.