PORTPAROL DEPARTMENTA

Prajs: Pozivamo Srbiju da se usredotoči na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji

I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost, rekao je Prajs

Ned Prajs. AGENCIJE

A. O. / VOA

7.6.2022

Povodom odluke Crne Gore, Bugarske i Sjeverne Makedonije da ne dozvole prelet aviona šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na putu za Beograd Stejt Department (State Department) je saopćio da su one kao suverene države donijele suverene odluke o vazdušnom prostoru, koje odražavaju riješenost Evrope da poziva Rusiju na odgovornost zbog napada na Ukrajinu.

Portparol Stejt Departmenta Ned Prajs (Price) na konferenciji za medije izjavio je da Sjedinjene Američke Države (SAD) pozivaju Srbiju da se usredotoči na svoj cilj članstva u Evropskoj uniji, uključujući i da uskladi svoju vanjsku i bezbjednosnu politku sa ostatkom Evrope, javlja Glas Amerike.

- Stalno pozivamo Srbiju da preduzme korake da napreduje na evropskom putu, uključujući i da diversificira izvore energije, da smanji energetsku ovisnost od Ruske Federacije i da uskladi vanjsku i bezbjednosnu politiku sa Evropskom unijom. I dalje želimo da bude partner Srbije i da joj pomognemo u naporima da dugoročno ojača energetsku bezbjednost - rekao je Prajs.

Na pitanja Glasa Amerike kako će SAD i NATO zaštiti Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Bugarsku, koje su zatvorile zračni prostor za avion kojim je Lavrov trebalo da doputuje u Srbiju, od, kako navodi američki medij, "ruskih prijetnji", Prajs je odgovorio da su sve tri članice NATO-a, a posvećenost članu 5 u odnosu na sve tri je obavezujuća, javlja VOA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.