SPECIJALNI IZASLANIK SAD

Eskobar: Otvoreni Balkan je sjajna inicijativa, SAD je podržavaju

Želim više jasnoće kako treba da funkcioniše, dodao je

Eskobar: Javio se putem video linka iz Sarajeva. Screenshot

E. Ć.

8.6.2022

Specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Escobar) govorio je na Samitu o Otvorenom Balkanu na kojem se obratio putem video linka iz Sarajeva.

Rekao je da Sjedinjene Američke Države podržavaju inicijativu Otvoreni Balkan, te da je to sjajna inicijativa u važnom vremenu za Evropu, s tim da želi više jasnoće kako treba funkcionisati.

- Naša podrška se bazira na mnogim stvarima. Otvoreni Balkan treba da se bazira na regionalnoj, ali i široj evropskoj strukturi. 70 procenata vaše trgovine je već sa Evropom i treba težiti evropskoj integraciji - rekao je Eskobar.

Eskobar je naveo i da već postoje mnoge inicijative, a da je Otvoreni Balkan samo jedna od njh, te da ih "podržavaju sve".

- Sve koje promovišu saradnju i donose prosperitet i mir. Neophodno je da inicijative budu otvorene za svih šest zemalja na ravnopravnoj ravni. Imam neke preporuke. Otvoreni Balkan je sjajna inicijativa u važnom vremenu za Evropu, ali želim više jasnoće kako treba da funkcioniše - kazao je on.

U svom govoru je istakao i da SAD ne gleda na zapadni Balkan sa tačke gledišta 90-ih, već šansi 21. vijeka. Smatra da su šanse "ogromne", a da je Zapadni Balkan blagosloven geografskom pozicijom, prirodnim resursima ali i "značajnim preduzetničkim duhom".

- Zapadni Balkan nudi ogromne mogućnosti i za Evropu i SAD. Region ima potencijal da bude čvorište obnovljive energije, gasa kojim bi se Evropa oslobodila zavisnosti od Rusije. Zapadni Balkan je već najbrže rastući region Evrope i istina je da će biti ekonomskih izazova. Ideja zajedničkog suočavanja sa tim problemima čini ih lakši - poručio je on.

Eskobar također u svom obraćanju podstiče lidere da pronađu načine da harmoniziju Otvoreni Balkan sa drugim inicijativama.

- Ovo će omogućiti da se postigne najveći mogući nivo integracije. Prednost inicijative Otvoreni Balkan je jak ekonomski rast, ali mogla bi da stvori veću predvidivost za investitore i stvori mogućnosti za institucije koje se bave smanjivanjem šverca, izbjegavanjem poreza.. Ta neformalna ekonomija stvara nekompetitivan teren za one koji žele da ulažu - istakao je Eskobar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.