PREDSJEDNIK HRVATSKE

Milanović: Bilo je jasno da se Čović neće slikati s Komšićem u Briselu

Dodao je da Čović nije imao izbora, te da njegov neodlazak u Brisel nije eksces, već očekivano ponašanje i odbrambena pozicija

Zoran Milanović i Dragan Čović. Arhiv

E. Ć.

13.6.2022

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je sudjelovao na svečanosti obilježavanja 20. godišnjice ustrojavanja Zapovjedništva za podršku. Nakon prigodnog programa je dao izjavu za medije.

On je, komentarišući jučerašnji sastanak bh. zvaničnika u Briselu, rekao "da se Dragan Čović, kako stvari stoje, neće kandidirati na izborima".

Lider HDZ-a BiH nije prisustvovao sastanku u Briselu, rekavši kako se nije pojavio jer bi time "dao legitimitet dvojici bošnjačkih članova Predsjedništva i onima koji ne poštuju osnovna ustavna načela".


Bilo je jasno da se Čović neke slikati sa Komšićem

Milanović je rekao da je za njega Čović prvenstveno predstavnih Hrvatskog narodnog sabora, da nije ni kandidat.

- Kako stvari stoje, Čović neće ni biti kandidat na izborima. Tu cijelu priču pratim danima, Plenković pokušava stvoriti iluziju da preko dvije visokopozicionirane osobe koje poznaje u Briselu, a koje se ne pita ništa, napravi se cijela skalamerija, cirkus, unaprijed se zna da je to potrošenih toliko i toliko galona kerozina, ode se i ne napravi se ništa i vrati se kući u Mostar ili Sarajevo - rekao je Milanović.

Dodao je da Čović nije imao izbora, te da njegov neodlazak u Brisel nije eksces, već očekivano ponašanje i odbrambena pozicija. Milanović je rekao da se čudi što je Čović ikako išao u Brisel ranije, te je to povezao sa lobiranjem premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u središtu Evropske unije.

- Bilo je jasno da se neće tamo slikati s nekim ljudima, recimo s Komšićem. Plenković kao da živi u nekom svom međusvijetu, ne paralelnom, ovo je međusvijet. Očekivati da će se prvi političar Hrvata u BiH do te mjere upropastiti, da će djelovati protiv svojih instinktivnih interesa je opako. Sada se on zamjerio Plenkoviću ovim nedolaskom i distancom koju je zauzeo. I ovaj će mu se ići svetiti. To je to - rekao je Milanović.


"Puljak igra forte, želim dobro svima koji su pošteni"

Nije želio komentirati optužbe na račun Bojana Ivoševića.

- Načuo sam nešto, ali nedovoljno da mogu komentirati. Puljak je odigrao jedan forte, ide na nove izbore, ja mu želim da se dobro drži, i svim drugim poštenim kandidatima koji nisu kandidati korupcije, bezakonja, rođaštva, svima takvima želim dobro - rekao je Milanović.

- Ivošević je nekad bio u SDP-u, ako se dobro sjećam. SDP-ovci to ne rade - rekao je Milanović.

Za ideju da se Split proglasi velikim gradom kaže da treba biti oprezan.

Hrvatska je sigurna zemlja, osim u prometu. 

- Želim da ostanemo sigurna zemlja u kojoj se ne događaju stvari kao u SAD-u gdje svako od 18 godina može kupiti poluautomatsku pušku - rekao je.

- Taj slučaj pokazuje što šačica ljudi koja je plaćena novcem može napraviti - dodao je.

"Vlada se naslađuje nad Tomaševićevim problemima"

- Hrvati su naviknuti na standard za vrtiće i to treba zadržati - rekao je Milanović i dodao da se za jaslice u zapadnoj Evropi daju veliki iznosi.

- Tomaševića je dočekalo koješta, i klopke i posljedice godina rasipanja, ali još malo i nitko više neće pitati što je bilo jučer i ko je to radio - rekao je Milanović.

- Državna vlast se naslađuje nad problemima koje Tomašević ima - kaže Milanović. 

- Ti dobiješ izbore, a ne možeš imenovati načelnike. To je kao da ja 2011. dobijem izbore, a dočekaju me ministri mojih prethodnika. Tomaševiću je onemogućeno da četvrtinu mandata radi bez opstrukcija - rekao je.

- Zagrebačka vlast je sistemski opstruirana - rekao je Milanović i najavio velike pritiske na Tomaševića zbog djece koja nisu upisana u vrtić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.