CRNOGORSKI PREMIJER

Abazović: Temeljni ugovor sa SPC danas na dnevnom redu vlade

Abazović je poručio građanima da Temeljni ugovor nije nikakvo stvaranje države u državi

Dritan Abazović. Agencije

H. J. I.

8.7.2022

Crnogorski premijer Dritan Abazović poručio je da će se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) u petak naći na dnevnom redu Vlade Crne Gore i istakao da ne vidi potrebu za odlaganjem glasanja na toj sjednici.

- Temeljni ugovor za građane Crne Gore nije najprioritetnija stvar, niti je najvažnije pitanje. Ako mislimo da Crnu Goru guramo ka Evropskoj uniji, onda ne treba da je polarizujemo - rekao je Abazović za RTCG.

On je kazao da je Temeljni ugovor jedna redovna aktivnost Vlade, koja će se danas naći na dnevnom redu njene sJednice.

- Bila je jučer na Komisiji za politički sistem i ne vidim nikakav problem da u jednoj demokratskoj atmosferi svi ministri iskažu šta misle o tom pitanju. Ponijet ćemo se odgovorno. Premijer će odlučiti da li će se glasati danas ili će eventualno, ukoliko bude odsustvo nekih ministara, to završiti na nekoj elektronskoj sjednici - istakao je Abazović.


U skladu sa Ustavom i zakonom

Abazović je poručio građanima da Temeljni ugovor nije nikakvo stvaranje države u državi.

- Temeljni ugovor je samo u Crnoj Gori tema. Odnosi vjerske zajednice i države postoje u svim drugim uređenim državama, postoji kod nas s drugim vjerskim zajednicama i isto pravo dat ćemo svim vjerskim zajednicama koje su registrovane - dodao je Abazović.

On je istakao da je Temeljni ugovor apsolutno u skladu sa Ustavom i zakonom.

Abazović se osvrnuo na 800 godina kontinuiteta koje se priznaju SPC, te poručio da je razbio tu propagandu, navodeći da se ne govori o kontinuitetu SPC, nego o hrišćanskoj crkvi.

- U preambuli 3 i 4, to je nekada bio jedan član. Da ne bi bilo loših interpretacija uspjeli smo da ga odvojimo i imamo dva člana. Taj član uopšte ne govori o SPC nego o hrišćanskoj crkvi. Zar nije i katolička crkva hrišćanska - ocijenio je Abazović.


Odgovoran i državnički pristup

On je kazao da je potpuno fer da neki ministri budu protiv, neki za, a neki da imaju neutralan stav.

- Sve partije koje su podržale manjinsku Vladu, znale su da ćemo ući u regulisanje odnosa s vjerskim zajednicama. To se ne odnosi samo na SPC, nego i na CPC i sve ostale vjerske zajednice koje iskažu interesovanje - poručio je Abazović građanima.

On je istakao da je predsjednik Crne Gore i predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović imao odgovoran i državnički pristup oko Temeljnog ugovora.

- Ni jedne sekunde nisam osjetio da je njihova želja da se sruši Vlada. Da li oni imaju crvene linije, to je pitanje za njihovo Predsjedništvo i Glavni odbor. Opet sam ih jučer ujutru pozvao u dobrom duhu. Spreman sam i danas da imamo politički dijalog da sjednemo i riješimo. Ne bježim od razgovora, ali mora da se razdvoji nešto što je istina od nečega što je propaganda - poručio je Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.