PRAZNICI

Bajram-namaz klanjan u prištinskoj džamiji Sultan Mehmet Fatih

Kosovski muftija je rekao da se Kurban-bajram obilježava i žrtvom kurbana

A. O. / Anadolija

9.7.2022

Muftija Naim ef. Ternava - Avaz
Sa jutrošnjeg bajram-namaza - Avaz
Veliki broj vjernika na namazu - Avaz
U velikoj prištinskoj džamiji “Sultan Mehmet Fatih“ - Avaz
Održana je centralna manifestacija - Avaz
+1

Klanjanjem bajram-namaza u džamijama širom svijeta, vjernici su započeli proslavu Kurban-bajrama.

U velikoj prištinskoj džamiji “Sultan Mehmet Fatih“ održana je centralna manifestacija na kojoj se okupilo nekoliko stotina vjernika.

Bajramsku hutbu je održao poglavar Islamske zajednice Kosova muftija Naim ef. Ternava, koji je rekao da je danas širom sveta proslavlja Kurban-bajram, koji karakterišu hadž i žrtvovanje kurbana.

Ove godine 741 vjernik sa Kosova je otišao da obavi hadž.


Ljubav među ljudima

Muftija je podsjetio da je hadž jedan od pet stubova islamske vere, koji čisti dušu, povećava čast, razumijevanje i ljubav među ljudima.

- Hadž bez sumnje ima velike koristi i vrijednosti za vjernika. Hadž ima ranu historiju počevši od Ibrahimi a.s. - kazao je muftija i dodao da kada se čovjek vrati sa ovog putovanja, srcem koje je okusilo slast bliskosti sa Bogom, mnogo toga se mijenja u njegovom životu u odnosu na njegove greške i neposlušnost do tog trenutka.

Kosovski muftija je rekao da se Kurban-bajram obilježava i žrtvom kurbana, te da je ovaj praznik podsjećanje na žrtvu, solidarnost i humanost sa ljudima koji su u potrebi.

Kazao je i da je islam Božanska vjera koja ne poziva na rat, nego na mir i protiv krvoprolića, ubistava, tortura, nasilja i razaranja infrastrukture koju su ljudi s mukom izgradili, kako bi imali što mirniji i srećniji život.


Prijem u svom sjedištu

- Čovjek ima mogućnost da ispravno prosuđuje i da sebi postavi put mira, bratstva, među različitim narodima, državama, bez obzira na poziciju, rasu, jezik i potencijale koje posjeduje taj narod ili dobra koje posjeduje na zemlji i pod zemljom gdje živi, cijeneći svoju domovinu - naglasio je Ternava.

Istakao je da smo svjedoci mnogih uništavanja u različitim državama, ali da ne smijemo da zaboravimo da ćemo pred Bogom polagati računa za naše djelovanje tokom života na ovom svijetu.

Povodom Kurban-bajrama, Predsjedništvo Islamske zajednice Kosova tradicionalno organizuje prijem u svom sjedištu od 9 do 12 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.