HRVATSKI PREMIJER

Plenković: Protesti u Sarajevu su grozni i neprihvatljivi, dokaz da je Pelješki most nužan

Pelješki most je, tvrdi premijer Hrvatske, oličenje onoga što je Hrvatska danas, a u odnosu na ono što je ranije željela biti

Andrej Plenković: To su prijeteći protesti visokom predstavniku. N1

S. S.

26.7.2022

Jučer i danas u Sarajevu građani protestuju protiv mogućeg nametanja izmjena Izbornog zakona BiH od strane visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Danas je, govoreći povodom otvaranja Pelješkog mosta, premijer Hrvatske Andrej Plenković uspio napraviti sponu između dva događaja.

- Jučerašnji događaji u Sarajevu, grozni i neprihvatljivi, pa čak i prijeteći protesti visokom predstavniku Kristijanu Šmitu pokazuju da ovaj most Hrvatskoj nije luksuz, on je nužnost - poruka je Plenkovića nakon povratka iz Dubrovnika.

Pelješki most je, tvrdi premijer Hrvatske, oličenje onoga što je Hrvatska danas, a u odnosu na ono što je ranije željela biti.

- Mi strateške nacionalne interese ostvarujemo sa izrazito osnaženim međunarodnim položajem i punim samopouzdanjem i vizijom u ono što radimo - kazao je Plenković.

Podsjetimo, premijer Hrvatske jučer je boravio u posjeti Bosni i Hercegovini, a što je iskoristio kao priliku da pohvali smjer kojim je krenuo visoki predstavnik BiH, dok je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović dodao kako bi usvajanje promjena označilo "minimalni pokušaj ispavljanja grešaka prema hrvatskom narodu u BiH".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.