HRVATSKA

Vujnovac platio milion kuna i od carine preuzeo ogrlicu od 507.436 eura

Još ranije platio je prekršajnu kaznu od 50.000 kuna, no sve to ne znači da su za moćnog privrednika, bar zasad, otklonjene nevolje povezane s ogrlicom

Pavao Vujnović: Direktor Prvog plinarskog društva Hrvatske. Emica Elvedji / PIXELL

A. Č. / Index.hr

1.8.2022

Pavao Vujnovac, direktor Prvog plinarskog društva, platio je 20. jula carinski dug od čak 1.048.357 kuna za ogrlicu vrijednu 507.436 eura koja mu oduzeta krajem prošlog mjeseca na graničnom prijelazu na zagrebačkom aerodromu, pa je 26. jula ponovno preuzeo dragocjeni komad nakita, javili su iz Carinske uprave, otkriva Index.hr.

Još ranije platio je prekršajnu kaznu od 50.000 kuna, no sve to ne znači da su za moćnog privrednika, bar zasad, otklonjene nevolje povezane s ogrlicom: prošle sedmice je Državno odvjetništvo Hrvatske najavilo otvaranje istrage protiv njega "zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo utaje poreza ili carine iz članka 256. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. 

Vujnovac je 25. juna po povratku iz Ciriha carinicima nije rekao da kod sebe ima skupu ogrlicu. Kad su je pronašli, odrezali su mu prekršajnu kaznu.

Dva maila

Vijest o pokretanju istrage znači da je DORH promijenio stav prema Vujnovčevu postupku na granici. Naime, u prekršajnom nalogu koji su carinici sastavili 25. juna jasno stoji da je "s okolnostima prekršaja telefonskim putem upoznat ODO Velika Gorica" te je nakon konzultacije s državnom advokaticom Sanjom Dlačić Jakovina "odlučeno da se protiv putnika pokrene prekršajni postupak, a ne krivična prijava".

Vujnovčevi glasnogovornici su Indexu poručili kako nisu uspjeli "doći ni do koga iz Uprave", pa nemamo njegov aktualni odgovor na pitanja o ogrlici i cijelom slučaju.

Do sad se javio dva puta mailom. Prvi put je poručio: "Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima."

Drugi put je objavio: "Kao što smo već odgovorili Vujnovac žali zbog previda koji se dogodio iz neznanja. Sva davanja i porezi bit će plaćeni sukladno važećim pravnim propisima."

Inkasirao malo više od 54 miliona kuna

Jedan od najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj, čovjek s diplomom Ekonomskog fakulteta u Osijeku, nije znao da graničarima treba pokazati ogrlicu vrijednu pola miliona eura. 

Kao što je Index već pisao, firme povezane s Vujnovcem bave se nizom djelatnosti - od energetike, preko trgovine, do turizma. Pritom uspješno posluju s državom, a samo je PPD prošle godine, prema službenim podacima, iz državnog budžeta inkasirao malo više od 54 miliona kuna.

Mreža kompanija povezanih s Vujnovcem bliska je hrvatskim tajnim službama, među njegovim partnerima je, primjerice, Josip Jurčević, bivši visokopozicionirani zaposlenik SOA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.