AFERA TRESE HRVATSKU

Svih petero uhapšenih u velikoj pljački Ine ostaje u istražnom zatvoru

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna

A. Č. / Index.hr

29.8.2022

Uhapšeni ostaju u pritvoru. Index

Svih petero uhapšenih u velikoj pljački Ine ostaje u istražnom zatvoru.

U akciji u Hrvatskoj koju su u subotu pokrenuli USKOK i policija na meti istražitelja našli su se direktor u Ini Damir Škugor, predsjednik Hrvatske odvjetničke komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić s kojim je suvlasnik kompanije OMS Upravljanje, Škugorov otac Dane te predsjednica uprave kompanije Plinara istočne Slavonije Marija Ratkić.

Šteta za INA-u prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca Dane Škugora je gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao za više od 90 miliona kuna, a Josip Šurjak za 68,9 miliona kuna, piše Index.hr.

Najveća pljačka u historiji

Na računu njihove kompanije OMS-Ulaganje ostalo je još više od 200 miliona kuna protuzakonito ostvarene dobiti.

Hrvatski Most je sazvao pres konferenciju  u 12 sati.

- U 12 sati u sjedištu Mosta u Draškovićevoj vanredna konferencija za medije zbog najveće pljačke u historiji Hrvatske. Za Plenkovića čiji su kadrovi izveli ovu pljačku kolosalnih razmjera imam samo jednu poruku: "Gukni gloube!" - objavio je Nikola Grmoja.

Sastanak u Ini

Danas je u 9 sati u Ministarstvu privrede i održivog razvoja Hrvatske bit će održan sastanak s Upravom INA-e koji je sazvao ministar Filipović. 

U 11 sati u Ministarstvu finansija za izjave će biti dostupni šef Ureda za sprječavanje pranja novca Ante Biluš i direktor Porezne uprave Božidar Kutleša, a uz njih će biti i ministar finansija Marko Primorac.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.