ČETNIČKI VOJVODA

Tužilaštvo se žalilo na odluku suda o rehabilitaciji Kalabića

Žalbom se traži preinačenje rješenja i odbijanje zahtjeva za rehabilitaciju koji je prije deset godina podnijela Vesna Kalabić, unuka Nikole Kalabića

Nikola Kalabić. Arhiva

H. J. I.

2.9.2022

Više javno tužilaštvo u Valjevu je podnijelo žalbu Apelacionom sudu u Beogradu na rješenje Višeg suda kojim je usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića, nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini, potvrdila je za N1, Dragana Marković, viša javna tužiteljica u Valjevu. 

Žalbom se traži preinačenje rješenja i odbijanje zahtjeva za rehabilitaciju koji je prije deset godina podnijela Vesna Kalabić, unuka Nikole Kalabića, četničkog vojvode iz Drugog svjetskog rata.


- Tokom postupka je nesumnjivo utvrđeno da je odlukama Državne komisije Nikola Kalabić proglašen za ratnog zločinca. Niko, pa ni historičari, ne mogu da daju pravne kvalifikacije značaja odluka Državne komisije kada je to Zakon o rehabilitaciji jasno propisao - kaže Marković.

Podsjećamo, početkom jula, nešto više od četiri godine nakon ukidanja prethodnog, Viši sud u Valjevu donio je novo rješenje kojim je ponovo usvojen zahtjev za rehabilitaciju Nikole Kalabića.


Rješenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se ništavim od trenutka donošenja smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata, donijetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svjetskog rata donijete od aprila do oktobra 1945., koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.