SASTANAK U TOKU

Erdoan se protivi izmjenama izbornog zakona u BiH, Milanović je za

Ovdje ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika, rekao je Erdoan

Supruga Erdoana, Erdoan, Milanović, supruga Milanovića. INDEX.HR

A. O. / Index.hr.

8.9.2022

Sastanak turskog predsjednika Redžep Tajip Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića traje duže nego je najavljeno. 

Jedna od glavnih tema sastanka je izborni zakon u BiH.

Podsjetimo, Erdoan se prije dva dana usprotivio intervenciji visokog međunarodnog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christiana Schmidta) u Izborni zakon, što traži hrvatska strana kako bi se spriječilo njihovo preglasavanje od Bošnjaka na općim izborima koji će se u toj zemlji održati početkom oktobra, piše Index.hr.


- Odluke oko izbornog zakona donose ova trojica lidera. Ovdje ne trebamo imati intervenciju visokog predstavnika. Mi smo protiv bilo kojih intervencija oko ovog demokratskog procesa - rekao je Erdoan na zajedničkoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Milanović ima suprotan stav. On je rekao da izmjenu izbornog zakona jedini može riješiti visoki predstavnik međunarodne zajednice Kristijan Šmit i to tako da iskoristi bonske ovlasti.

- Kao što je nametnuo odluku o finansiranju izbora u BiH - podsjetio je i dodao kako bi izmjenom izbornog zakona "učinio pravu stvar". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.