MAKEDONSKI PREDSJEDNIK

Pendarovski: BiH zaslužuje status kandidata, a Kosovo bezvizni režim

Proširenje EU doprinosi održavanju mira i stabilnosti u našem regionu, unapredjenju demokratije, vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda, istakao je Pendarovski

Stevo Pendarovski. Anadolija

H. J. I.

12.9.2022

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je u Brdu kod Kranja da Bosna i Hercegovina zaslužuje status kandidata za EU, a Kosovo bezvizni režim. 

Kako je saopćio kabinet predsjednika Sjeverne Makedonije, on je izrazio očekivanje za dalju snažnu podršku Slovenije i Hrvatske u evropskim integracionim procesima zemalja zapadnog Balkana.


Održavanje mira i stabilnosti

- Proširenje EU doprinosi održavanju mira i stabilnosti u našem regionu, unapredjenju demokratije, vladavine prava i zaštiti ljudskih prava i sloboda, pa je zato neophodno ubrzati integracione procese svih zemalja zapadnog Balkana - rekao je Pendarovski na 11. sastanku lidera zemalja učesnica procesa Brdo-Brioni.

Predsjednik Sjeverne Makedonije je izrazio očekivanje da će predstojeći sastanak Evropske političke zajednice, koji bi trebalo da se održi početkom oktobra, doprinijeti daljem ubrzanju integracije regiona.

Pendarovski je istakao da je zemljama zapadnog Balkana neophodan što skoriji pristup mehanizmima EU kao podrška za suočavanje sa predstojećom energetskom krizom i ocijenio da bi ekonomska i socijalna kriza mogla izazvati višegodišnju političku krizu i generisati dodatnu nestabilnost.


Zvanični početak pregovora

Na sastanku u Kranju na poziv slovenačkog i hrvatskog predsjednika, Boruta Pahora i Zorana Milanovića, učestovali su predsjednik Albanije Bajram Begaj, predsedavajući i dva člana Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, Milorad Dodik i Željko Komšić, kosovska predsjednica Vjosa Osmani, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

Lideri su na tom sastanku, napominje se, pozdravili zvanični početak pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU i pozvali institucije Unije da preuzmu dodatne hrabre odluke u vezi sa integracijom preostalih zemalja zapadnog Balkana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.