PREMIJER SLOVENIJE

Golob: Očekujem da će novi predsjednik djelovati kao moralni autoritet

Međutim, istina je da su u posljednje dvije godine mnogi očekivali da će on biti aktivan u unutrašnjoj sferi koliko i u vanjskoj politici, dodao je Golob

Robert Golob: Očekujem da će uživati ​​veliko povjerenje Slovenaca i Slovenki. TWITTER

A. O.

23.10.2022

Premijer Robert Golob dao je svoj glas na predsjedničkim izborima na biračkom mjestu u Kromberku. 

Istovremeno, izrazio je želju da novi predsjednik zemlje nastavi rad Boruta Pahora u međunarodnoj areni, a da istovremeno postane malo aktivniji u domaćoj areni i djeluje kao moralni autoritet.

- To se odnosi i na eventualna odstupanja, ako do njih dođe, čak i ako ćemo mi biti ti koji će takve devijacije provoditi - nastavio je Robert Golob. 

Prema njegovim riječima, to nije zamjerka budućem bivšem predsjedniku Borutu Pahoru, koji uživa izuzetno visok ugled u međunarodnom prostoru Zapadnog Balkana i centralne Evrope općenito.

- Međutim, istina je da su u posljednje dvije godine mnogi očekivali da će on biti aktivan u unutrašnjoj sferi koliko i u vanjskoj politici - dodao je Golob.


- S druge strane, prije svega, očekujem da će uživati ​​veliko povjerenje Slovenaca i Slovenki, i zato mislim da je toliko važno da što više stanovnika učestvuje na ovim izborima, kako danas tako i na izborima. drugi krug - rekao je Golob o očekivanjima od novog predsjednika zemlje.

Predviđeno je da se kasnije sastane i sa ministrom infrastrukture Bojanom Kumrom.

Birači danas biraju novog predsjednika republike na sedam predsjedničkih izbora u istoriji nezavisne države. U Sloveniji je od 7 do 19 sati otvoreno 2.999 redovnih biračkih mjesta i 88 omnia biračkih mjesta. U inostranstvu je otvoreno 30 biračkih mjesta.

Na predsjedničkim izborima zajednički kandidat SD-a i Gibanje Svobode, europarlamentarac Milan Brglez, poslanik SDS-a Anže Logar, koji izlazi sa potpisima birača i izraženom podrškom SDS-a i SLS-a, kandidat NSi-a i njihov poslanik Janez Cigler Kralj, Poslanik i kandidat Levice Miha Kordiš, advokatica Nataša Pirc Musar, koja se kandiduje sa potpisima birača i izraženom podrškom Piratske stranke i Stranke mladih – Zeleni Evrope, kandidatkinje Vesne i grupe birača, načelnik opštine Kočevja Vladimir Prebilič, te kandidatkinja Resni.ca i grupe birača ginekolog Sabina Senčar.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.