PREDSJEDNIČKI IZBORI

Logar i Pirc-Musar u drugom krugu: Ko će pobijediti?

Prebrojano je 84,44 posto glasova, dosadašnja izlaznost je 48,20 posto

Anže Logar i Nataša Pirc-Musar. ANADOLIJA

Piše: A. O.

23.10.2022

Predsjednički izbori u Sloveniji održani su danas, a pravo glasa imalo je 1.696.893 registriranih birača.

Anže Logar, aktuelni je zastupnik u Državnom parlamentu Slovenije kojeg su kandidovali dr. Romana Jordan i grupa birača, a koji ima podršku i svoje Slovenske demokratske stranke (SDS).

Kandidatkinja za predsjednicu Slovenije je i doktorica prava Nataša Pirc-Musar, inače advokatica koju su na tu poziciju predložili Biserka Marolt-Meden i grupa birača.

Broj glasova po kandidatu. PRINTSCREEN / RTV SLO

Prebrojano je 91,34 posto glasova. Odziv birača je do sada 49,02 posto. Redoslijed kandidata je nepromijenjen: na prvom mjestu je Anže Logar (34,01 posto), a slijede Nataša Pirc-Musar (26,84 posto), Milan Brglez (15,42 posto), Vladimir Prebilič (10,66 posto), Sabina Senčar (5,96 posto), Janez Cigler Kralj (4,31 posto) i Miha Kordiš (2,81 posto).

Nakon zatvaranja birališta, predsjednički kandidat Anže Logar rekao je da vjeruje u pobjedu i da s tim osjećajem ide u planirani drugi krug. 

- Na kampanji sam radio odozdo prema gore, odaziv građana je bio dobar - rekao je Logar, koji i prije drugog kruga želi održati direktan kontakt sa biračima.

Nataša Pirc-Musar je nakon prvih parcijalnih rezultata rekla da je srećna što su birači prepoznali vrijednosti za koje se zalaže, kao i činjenicu da nije uključena u etablirane stranke. 

Ona sama želi podršku onih koji vjeruju u modernu Evropsku uniju, modernu Evropu, koji dijele iste vrijednosti kao i ona, u drugom krugu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.