MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Dačić: Zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji bit će neuspješan

Dačić je najavio da će sutra posjetiti Grčku gdje će biti riječi o istim pitanjima te je podsjetio kako neovisnost Kosova ne priznaju Kipar, Rumunija i Španija

Ivica Dačić. Fena

H. J. I.

7.11.2022

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je danas kako će zahtjev Kosova za članstvo u Evropskoj uniji biti neuspješan jer pet zemalja članica EU ne priznaje neovisno Kosovo.

Prema njegovim riječima, namjera Prištine da uputi zahtjev za članstvo Kosova u EU "nije iznenađujuća vijest, ali cijeli svijet vidi da je Albin Kurti ekstremist koji svojim potezima ugrožava mir i stabilnost".

- To je potez, koji će po našem mišljenju, biti bezuspješan, jer pet zemalja članica EU ne priznaje neovisno Kosovo, ali nam nameće obvezu da učvrstimo naše pozicije - rekao je Dačić, prenosi Beta.


On je istaknuo da je u Beču, razgovarao s ministrom Slovačke, te da će danas u Sofiji razgovarati sa šefom diplomatije Mađarske, iako je ta zemlja priznala Kosovo, ali su, kako je kazao, prijatelji Srbije i često ne glasuju za Kosovo u međunarodnim organizacijama.

Dačić je najavio da će sutra posjetiti Grčku gdje će biti riječi o istim pitanjima te je podsjetio kako neovisnost Kosova ne priznaju Kipar, Rumunija i Španija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.