PO ZAHTJEVU ĐUKANOVIĆA

Venecijanska komisija: Mišljenje o Zakonu o predsjedniku u Crnoj Gori naredni mjesec

Venecijanska komisija namjerava da ovo mišljenje izda po hitnom postupku, prije sljedeće plenarne sjednice zakazane za 16. i 17. decembar 2022. godine

Odluka o zahtjevu Mile Đukanovića u decembru. Zeljko Lukunic / PIXSELL

S. S.

16.11.2022

Iz Venecijanske komisije saopšteno je za Portal RTCG da su primili zahtjev predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da daju mišljenje povodom izmjena i dopuna Zakona o predsjedniku.

- Sekretarijat Venecijanske komisije potvrđuje da je od predsjednika Crne Gore primio zahtjev za hitno mišljenje o izmjenama i dopunama Zakona o predsjedniku Crne Gore. Venecijanska komisija namjerava da ovo mišljenje izda po hitnom postupku, prije sljedeće plenarne sjednice zakazane za 16. i 17. decembar 2022. godine. Međutim, za sada ne možemo dati precizniji datum - saopćili su iz Sekretarijata Venecijanske komisije.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović zatražio je 9. novembra od Venecijanske komisije hitno mišljenje na izmjene Zakona o predsjedniku, koje je vratio Skupštini na ponovno odlučivanje.

Savjetnik predsjednika Crne Gore za ustavni sistem i pravna pitanja Boris Bastijančić saopćio je da se Đukanović obratio predsjednici Vijeća Evrope Kler Maluri.

On je rekao da je Đukanović naročito problematizovao to što, i pored nefunkcionisanja Ustavnog suda, određeni nosioci izvršne i zakonodavne vlasti čine korake koji, kako se navodi, zalaze mimo ograničene ravni njihovih Ustavom definisanih nadležnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.