NOVI PROBLEMI

Sirene na sjeveru Kosova, tome prethodio incident u Zubinom potoku

Uoči ovog sukoba, na prostoriji izborne komisije u sjevernom dijelu Mitrovice, sinoć je razbijen prozor

Novi problemi na sjeveru Kosova. KosSev

S. S. / KosSev

6.12.2022

Danas nešto poslije 13 sati došlo je do incidenta u Zubinom Potoku na sjeveru Kosova, kada su predstavnici općinskih izbornih komisija pokušali da uđu u prostorije općinske izborne komisije, a u čemu ih je spriječila grupa građana ove opštine, potvrdio je za KoSSev doskorašnji odbornik u ovoj općini, Milija Biševac. 

Uoči ovog sukoba, na prostoriji izborne komisije u sjevernom dijelu Mitrovice, sinoć je razbijen prozor. Nedavno su se i u sjevernom dijelu Mitrovice začule sirene.

Novi članovi općinske izborne komisije za četiri općine na sjeveru, kako su i najavili dan ranije, pokušali su danas da dođu u prostorije ovih ustanova.

"Građani nisu dozvolili intervenisanje"

Na osnovu još uvijek nepotvrđenih informacija sa terena, oni su prvo došli u općinu Zubin Potok i to u pratnji policije, piše KosSev. Ubrzo po njihovom dolasku začule su se sirene u ovoj općini, nakon čega se ispred prostorija OIK-a okupila i veća grupa građana.

Ove informacije za KoSSev je potvrdilo nekoliko mještana Zubinog Potoka, a među njima i doskorašnji odbornik u ovoj općini, Milija Biševac.

Potvrdio je da građani nisu dozvolili, kako je naveo, zauzimanje prostorija, kada je intervenisala i policija. Biševac se, sa druge strane, ogradio da se ovaj incident dogodio prije njegovog dolaska na lice mjesta, ali da su mu navode potvrdili okupljeni građani.

On je kazao da su se sirene za uzbunu utišale onda kada su predstavnici izborne komisije i policija, napustili zgradu općine. Prema istom izvoru, u ovom incidentu nema povrijeđenih.

- Situacija je trenutno mirna. Primjećena je samo veća grupa građana koja stoji tu - kazao je Biševac.

Osim njih na licu mjesta se nalaze i četiri vozila EULEX-a.

Zakazani vanredni izbori

Ovaj bivši odbornik današnji incident ocenjuje kao "još jedan vid zastrašivanja ljudi". Biševac je poručio da vlasti na Kosovu treba da ispoštuju volju građana koji su napustili institucije Kosova, ali i da sa njima treba da se razgovara.

Podsjećamo, nakon  izlaska predstavnika Srba iz institucija na Kosovu, za 18. decembar zakazani su vanredni lokalni izbori za gradonačelnike četiri općine na sjeveru te države, a potom za 25. decembar i izbori za SO Zvečan i Leposavić.

Mediji iz Prištine javili su jučer da će pripadnici Kosovske policije, zajedno sa općinskim izbornim zvaničnicima četiri općine na sjeveru posjetiti danas općinske kancelarije.

- Operativni plan za ovu aktivnost priprema policija zajedno sa sekretarijatom i sutra ostaje da se vidi da li ćemo imati pristup našim kancelarijama, i ostaje da se vidi u narednim danima da li ćemo imati pristup biračkim mjestima na sjeveru - izjavio je predsednik CIK-a te države Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi) na sastanku koji je jučer održan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.