PETAR PETKOVIĆ

Direktor beogradske kancelarije za Kosovo: Razmotrit ćemo povratak naših bezbjednosnih snaga

Zemljama zapada je poručio da "dobro vode računa (…) da poslije ne budu iznenađeni odlukama Beograda"

Petković: Nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije. Strahinja Aćimović / Tanjug

H. J. I.

9.12.2022

Direktor beogradske Kancelarije za Kosovo Petar Petković izjavio je sinoć da je na sjever Kosova ušlo 300 do 350 pripadnika Kosovske policije, uključujući pripadnike specijalne jedinice. On je optužio kosovskog premijera da je nastavio sa "protivpravnim i nasilnim akcijama" u cilju okupacije sjevera Kosova. Najavio je i da će Beograd, zbog svega, "razmotriti povratak do 1.000 naših bezbjednosnih snaga na prostor Kosova, onako kako to predviđa Rezolucija 1244, posebno član 4 ove rezolucije, kao i član 6 aneksa 2." 

- Predsjednik Aleksandar Vučić mnogo puta je ponovio da se više nikada neće ponoviti ni pogrom niti "Oluja", i čini mi se da dovoljno dobro nisu shvatili, pogotovo oni na Zapadu koji treba da urazume Prištinu, šta znači ono što je predsjednik Vučić rekao - kazao je Petković na konferenciji za novinare u Beogradu.


"Nemojte biti iznenađeni odlukama Beograda"

- Ja se nadam da nakon ovoga što se večeras (sinoć op.a.) dogodilo, sada oni koji treba da urazume Kurtija shvataju šta znači ova važna i značajna poruka, jer mi želimo da sačuvamo naš narod, i nećemo dopustiti da naš narod strada, da ga neko progoni, ubija i maltretira - dodao je Petković.

Zemljama zapada je poručio da "dobro vode računa (…) da poslije ne budu iznenađeni odlukama Beograda."

- Jer nismo mi ti koji smo ušli u bilo kakve provokacije, koji su prekršili Briselski sporazum, koji ne žele normalizaciju odnosa, već sve to radi Albin Kurti kog očigledno neko pušta - ocijenio je direktor Kancelarije za Kosovo.

Petković je na početku konferencije rekao da je Kurti "večeras (sinoć op.a.) nastavio sa protivpavnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije sjevera Kosova".

Dodao je i da je, prema saznanjima Kancelarije za Kosovo, između 300 i 350 policajaca, "što patrolnih što pripadnika ROSU sa dugim cijevima pod punom ratnom opremom i sa oklopnim vozilima", oko 20.30 upalo na sjever Kosova, iz pravca južne Mitrovice ka naselju Bošnjačka mahala.


"Održavanje protupravnih izbora"

- A, onda su bukvalno okupirali i blokirali cijelu sjevernu Mitrovicu i na kraju se stacionirali u mješovitim naseljima. Naime, kao razlog ili povod za upad albanske policije na sjever je navedeno to što su Albanci koji žive u mješovitim sredinama navodno uplašeni zbog onog što se dešava na sjeveru Kosova - rekao je Petković navodeći da se prije dva dana na sjeveru desilo nasilje Albina Kurtija i "njegov način obračuna sa Srbima".

Cilj kosovskog premijera je, prema Petkovićevim riječima, "da se nasilno, sa dugim cijevima, nametne održavnje protupravnih izbora" u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Petković je naveo i kako je Kurti ranije danas (jučer op.a.) "slavodobitno hapsio vino i rakiju, i napadao ljude i porodicu Petrović koja je vlasnik vinarije u Velikoj Hoči", kao i da je kosovska policija "maltretirala našu djecu u vrtiću u Leposaviću".

Direktor Kancelarije za Kosovo poručio je zapadnim zemljama da zakon mora da se poštuje, i da albanska policija sa juga, po tački devet Briselskog sporazuma, nemaju pravo da budu prisutni na sjeveru Kosova.

- I to svi dobro znaju, i svi se prave ludi, i očigledno dopuštaju Albinu Kurtiju da ide u ovakve veoma opasne akcije koje imaju za cilj da sahrane Briselski sporazum - poručio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.