NEKADAŠNJI IZASLANIK SAD

Grenel zatražio oslobađanje Pantića i Tačija, kritikovao i njemačku šeficu diplomatije: Kurti je stvorio haos

A ako Kurti to ne učini odmah, onda SAD moraju da prekinu svaku pomoć, naveo je Grenel

Grenel: Ocijenio da dijalog kojim rukovodi Evropska unija nije uspio. Twitter

A. Č.

12.12.2022

Nekadašnji izaslanik američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel (Richard Grenell) izjavio je da je kosovski premijer Albin Kurti stvorio "haos", a kritikovao je i šeficu diplomatije Njemačke Analenu Berbok (Annalena Baerbock) jer Kurtija "već godinu dana nije uspjela da dozove pameti".

Grenel je ocijenio da dijalog kojim rukovodi Evropska unija nije uspio.

- Kurti je stvorio haos. Jednostrano je prebacio trupe na Sjever, rugajući se Briselskom sporazumu. On je jednostrano stvorio i krizu registarskih tablica - ocijenio je Grenel.

Pozvao je kosovskog premijera da hitno oslobodi uhapšenog Dejana Pantića. 

- Treba otvoriti sve prelaza i ukloniti barikade. A ako Kurti to ne učini odmah, onda SAD moraju da prekinu svaku pomoć. Ne treba da podržavamo nekoga ko stvara teror - napisao je na Twitteru.

Zatražio je i da se Hašim Tači pusti iz Haga.

Grenel je odgovorio i na tvit ministrice vanjskih poslova Njemačke Analene Berbok, gdje je navela da je povratak Vojske Srbije na Kosovo „neprihvatljiv“ i da je Kosovo „smirilo tenzije odlaganjem lokalnih izbora, dok je nedavna retorika iz Srbije učinila suprotno“.

- Dijalog nije uspio. Otišli smo iz ekonomske normalizacije u haos jer ne pratite situaciju. Niste uspjeli da pozovete na odgovornost Kurtija prethodnih godinu dana. On je odbacio sve što ste vi i SAD ponudili. Uzgred, platite svoje NATO obaveze - rekao je Grenel.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.